Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Anders Wijkman: Ett samtal med SD:s väljare

  KRÖNIKA: Om SD blir starkare efter nästa val – och tillåts spela en mer aktiv roll när majoriteter ska skapas – hur går det då med klimatarbetet? Det undrar Anders Wijkman som hoppas att Sverigedemokraterna kan bli mer öppna för proaktiv klimatpolitik.

  Miljö- och klimatåtgärder har historiskt uppfattats som ett hot mot både konkurrenskraften och jobben. Men alltfler analyser visar att investeringar för en ekologiskt mer hållbar ekonomi – ofta uttryckt i termer av en cirkulär ekonomi – ger en rad fördelar.

  Vad än Konjunkturinstitutet hävdar så visar studier av både EU-kommissionen, Mc Kinsey och Romklubben att en cirkulär ekonomi – präglad av återvinning, återanvändning, reparation och underhåll, med syftet att hålla liv i produkter och material så länge som möjligt, och en utfasning av fossila bränslen – leder till att klimat- och miljöpåverkan minskar och att jobben blir flera.

  Dessa insikter borde leda till att grupper som normalt är tveksamma till olika klimatåtgärder – inte sällan sympatisörer till SD – kan vinnas för den långt ambitiösare politik för en reduktion av utsläppen som är nödvändig. Vi vet att det krävs en genomgripande förändring av våra produktions- och konsumtionsmönster och – inte minst – av transporterna för att leva upp till målen i Parisavtalet. Den cirkulära ekonomin framstår som en av hörnpelarna i omställningen.

  Problemet har hittills varit att för nationalistiska och högerextrema partier – vare sig vi talar om Lag och Rättvisa, Nationella Fronten, UKIP eller Sverigedemokraterna – är klimatförändringen en icke-fråga.

  Dessa partier är antingen regelrätta klimatförnekare eller också resonerar de som Jimmie Åkesson att ”ytterligare begränsningar av utsläppen kostar för mycket.” (Huruvida Åkesson är klimatförnekare eller ej är för övrigt oklart).

  I land efter land blåser nu alltmera nationalistiska och extrema högervindar. Den psykologiska effekten av valet av Trump som president – en narcissist och därtill klimatförnekare – bidrar starkt till detta. Inte minst i Europa utgör det en fara – för demokratin och rättsstaten, för Europasamarbetet men också mer specifikt för klimatarbetet.

  En av många slutsatser är att ju starkare stöd de nationalistiska och högerextrema partierna får, desto större är risken att de radikala åtgärder som behövs för att stabilisera klimatsystemet får stryka på foten.

  Hittills har politiken i Sverige gått ut på att helt negligera Sverigedemokraternas blandning av ointresse och motstånd mot olika klimatåtgärder. Majoriteten i riksdagen har funnits ändå. Den attityden håller knappast i längden.

  Den parlamentariska situationen är komplicerad. Förutsättningarna för att skapa en majoritetsregering efter 2018 års är höljda i dunkel. Bäst vore, som jag ser det, en blocköverskridande regering. Men hur troligt är det?

  Nu kan man naturligtvis hävda att alliansen och regeringspartierna genom arbetet i både Miljömålsberedningen och Energikommissionen skapat en god grund för de strukturförändringar som behövs för att dra ned klimatutsläppen mot noll.

  Men om SD blir starkare efter nästa val – och tillåts spela en mer aktiv roll när majoriteter ska skapas – hur går det då med klimatarbetet?

  Under alla förhållanden vore det illa om klimatpolitiken – med dess långsiktiga inriktning och med de långtgående åtgärder som behövs för att förändra både produktions- och konsumtionsmönstren och transporterna – inte är brett förankrad bland allmänheten.

  Med den rad av studier i ryggen som visar fördelarna – inte minst för sysselsättningen – med omställningen till en mer klimatsmart ekonomi borde det vara en självklarhet att ta upp en bred dialog med alla dem som hittills vänt klimatfrågan ryggen. Att få Sverigedemokraterna som parti att bli mera öppna för fördelarna med en proaktiv klimatpolitik är självklart viktigt.

  Än viktigare är dock att övertyga deras väljare. 

  Anders Wijkman, ordförande i Romklubben


   

  Supermiljöbloggens fasta krönikörer heter Johanna Grant, Mattias Svensson, Kitty Ehn och Anders Wijkman. Åsikterna är krönikörernas egna och behöver varken spegla åsikter från övriga krönikörer eller Supermiljöbloggens skribenter.

  För diskussioner är ni välkomna till Supermiljöbloggens facebooktrådar, och för rättningar och tankar kring innehållet får ni gärna kontakta krönikören eller SMB-redaktören Beatrice Rindevall.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra