Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Ändrad Golfström kan skapa svår torka i USA

  En ny studie från University of Wyoming har studerat samband mellan förändringar i hav och miljö i nordöstra USA sedan istidens slut.

  Sedan istiden har klimatet skiftat ständigt och utlöst förändringar både i hav och på land. Genom att titta på historiska förändringar i vattennivåer i sjöar, och förändringar i sammansättning av skogar fann forskare att nordöstra USA har blivit allt blötare de senaste 11 000 åren, men att det också funnits sekellånga perioder av svår torka.

  Forskarna kom fram till att det är förändringar i Golfströmmen som orsakat dessa långa perioder av torka. Samtidigt påpekar de att sambandet fortfarande existerar och innebär en stor risk för USA. Golfströmmen är just nu svagare än på 1600 år, och vi har alltså kanske bara sett början på vad som kan bli sekellånga förändringar.

  Att sambandet är så förutsägbart innebär dock att man förhoppningsvis har goda chanser att förbereda sig inför framtida förändringar och hot om torka. Ett tydligt bevis på hur viktig kunskap om klimat- och miljöhistoria är för att kunna förutse hur framtidens klimatförändringar kommer påverka väder och ekosystem.


  SMB bevakar forskning om klimatet. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.