Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Annika Strandhäll blir miljöminister

  Foto: Victor Svedberg/Socialdemokraterna

  Strandhäll blir miljö- och klimatminister i Magdalena Anderssons nya regering.

  Idag presenterade den nya statsministern sin socialdemokratiska regering. Tyngst på miljö- och klimatområdet blir Annika Strandhäll, tidigare socialminister, som tar över miljödepartementet efter att MP och dess miljöminister-språkrör Per Bolund lämnat.

  Namnet är oväntat. Många hade förväntat sig att Annika Strandhäll kunde vara aktuell som jämställdhetsminister, och hon är en doldis i miljösammanhang jämfört med rutinerade miljöprofiler som Jytte Guteland och Åsa Westlund. Frågan är om personvalet tyder på att de avgörande klimat- och miljöfrågorna kommer få låg prioritet inom socialdemokratin framöver. Samtidigt lyfte Magdalena Andersson fram klimatomställningen som en av tre profilfrågor i regeringsförklaringen.

  Ny näringsminister blir Karl-Petter Thorwaldsson, tidigare ordförande för LO mellan 2012 och 2020, som kommer från en post som senior rådgivande för stålföretaget SSAB. Näringsministern har stort inflytande över miljöfrågor inom exempelvis industri, skog och fiske. Under Thorwaldssons tid på LO tog förbundet steg mot en hållbarhetsvision, och han har tidigare tagit ställning för att kriminalisera storskalig miljöförstörelse.

  Fler relevanta statsråd för miljö och klimat:

  • Anna Caren Sätherberg, landsbygdsminister, näringsdepartementet
  • Thomas Eneroth, infrastrukturminister, infrastrukturdepartementet
  • Mikael Damberg, finansminister, finansdepartementet
  • Max Elger, finansmarknadsminister, finansdepartementet
  • Ida Karkiainen, civilminister, finansdepartementet
  • Matilda Ernkrans, biståndsminister, utrikesdepartementet

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.