Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    April 2024 blev varmaste aprilmånaden någonsin

    Trots att vi är många i Sverige som huttrar och längtar efter vårvärme fortsätter värmerekorden att slås i skrämmande takt globalt. April 2024 blev den varmaste aprilmånaden någonsin sedan mätningarna startade, och den elfte rekordmånaden i rad.

    Medeltemperaturen i april var 15,03°C, vilket är 0,16°C varmare än det tidigare rekordet från april 2016, enligt EUs klimattjänst Copernicus. Detta är 1,58°C högre än medeltemperaturen i april under åren 1850–1900, den förindustriella referensen.

    Den senaste tolvmånadersperioden låg temperaturerna i snitt hela 1,61°C över den förindustriella medeltemperaturen – vilket också är rekord.

    Kallare i Skandinavien

    I Europa låg medeltemperaturen 1,49°C över medlet för åren 1991-2000. Varmast var det i Östeuropa medan de nordiska länderna och Island haft det kallare än vanligt. Desto varmare var det i norra och nordöstra Nordamerika, på Grönland, Östasien, Mellanöstern och större delen av Afrika.

    Även haven är fortsatt rekordvarma, för trettonde månaden i rad. Detta trots att väderfenomenet El Niño nådde sin topp i början av året och är på väg att avta.

    Medan temperaturvariationer associerade med naturliga cykler som El Niño kommer och går, kommer den extra energi som är fångad i haven och atmosfären på grund av ökande halter av växthusgaser fortsätta att pressa den globala temperaturen mot nya rekord, säger Carlo Buontempo, direktör för Copernicus klimattjänst i ett pressmeddelande

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.