Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Arktis smälter snabbare än någonsin och det orsakar extremväder

  Foto: Angie Agostino

  Permafrosten i Arktis tinar snabbare än någonsin, enligt en rapport från den amerikanska myndigheten NOAA, och den arktiska isen var rekordliten under den viktiga vinterperioden. Forskarna menar att avsmältningen av Arktis bidrar till mer extremväder.

  Enligt NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) är den tinande permafrosten och smältande isen delvis orsaken till extremväder det senaste året. Arktis har haft en kylande effekt på planeten men i och med att regionen värms upp avtar effekten – vilket resulterar i att vårt klimat blir allt mer instabilt.
  Permafrost är mark som är frusen året runt, medan den arktiska isen däremot smälter av och byggs upp under året. Isen är vanligtvis som minst i september och störst i mars, men under årets vintersäsongen var isen den minsta som uppmätts sedan mätningar började göras 1979. Det är tredje året i rad som vinterisen är rekordliten och därmed inte byggs upp ordentligt inför den varmare sommaren.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.