Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Åsa Romson ändrar sig om utsläpp

  Foto: Anders Hellberg

  Innan valet 2014 anklagade hon Annie Lööf och Centerpartiet för att Vattenfall var på väg att släppa ut 1,2 miljarder ton koldioxid. Nu när Vattenfall vill sälja sin brunkolsverksamhet menar klimat- och miljöminister Åsa Romson att det är EU som avgör hur stora utsläppen blir. 

  Inför riksdagsvalet 2014 var det journalisten Niklas Svensson som höll i Expressens partiledardebatt. När han tog upp frågan om Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet sa Miljöpartiets dåvarande språkrör Åsa Romson (MP):

  – Vattenfall pågår just nu en prövning för att ytterligare öppna tre till fem nya brunkolsgruvor i Tyskland. Det här är på direkt uppdrag av ägaren som har låtit Vattenfall utöka sin verksamhet i Tyskland med kolkraft och med kolgruvor. Det är ett övergrepp.

  Några dagar senare skrev Åsa Romson en debattartikel på Nyheter 24, Centerns 8 svek mot miljön, där hon riktade hård kritik mot Centerpartiet och partiledaren Annie Lööf. Det första exemplet Åsa Romson tar upp i artikeln handlar om Vattenfall och de nya brunkolsgruvor bolaget planerade att öppna.

  Annie Lööf skriver i sin debattartikel att en röst på Centerpartiet är en röst på miljön. Det måste vara valrörelsens största skämt. Centerpartiet har de senaste åtta åren vikt ner sig i nästan alla viktiga miljöfrågor.

  De senaste åren har Centern genomfört åtta stora svek mot miljön. De har: 1. Låtit Vattenfall investera i flera ny kolgruvor i Tyskland som innebär 1,2 miljarder ton koldioxidutsläpp fram till 2050.

  Några månader senare, efter riksdagsvalet och efter att de två nya regeringspartierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, kommit överens om att stoppa Vattenfalls brunkolsexpansion, beslutade sig Vattenfall plötsligt för att sälja hela sin tyska brunkolsverksamhet. Nu under våren 2016 står det också klart att de tjeckiska bolagen EPH och PPF Investments vill ta över verksamheten från Vattenfall. Regeringen ska inom kort besluta om man ska tillåta affären.

  Men att en ny ägare i EPH och PPF Investments, som dessutom räknar med en renässans för kolkraften i Tyskland, också skulle släppa ut 1,2 miljarder ton till 2050, det tror inte Åsa Romson. I en intervju nu i veckan med Dagens industri säger hon:

  – Som klimatminister så har jag aldrig sett ägaren av en kolgruva som den viktigaste frågan för klimatpolitiken. Utan det är utsläppen från gruvan, och de sätts i dag i regler i EU för utsläppshandeln och det är där jag har lagt mitt krut.

  Dagens industri använder därefter Åsa Romsons egna argument från 2014 och frågar:

  Samtidigt varnar kritikerna för kraftigt ökade koldioxidutsläpp om affären går igenom. Totalt handlar det om 1,2 miljarder ton om de nya gruvorna tas i bruk. 

  – Det är ganska naturligt att en köpare ser större utvecklingspotential och på pappret har större planer för den verksamheten. Och större planer för en kolverksamhet betyder mer utsläpp, säger Åsa Romson.

  Med bakgrund av att Vattenfall fått i uppdrag av regeringen att avbryta kolexpansionen samtidigt som EPH och PPF Investments tror på en renässans för kolkraften i Tyskland, frågar Dagens industri sedan:

  Delar du bedömningen då att utsläppen ökar om EPH blir ägare istället för Vattenfall?

  – Vi kommer aldrig få veta, för vi vet inte hur mycket Vattenfall hade släppt ut och vi vet först om kanske tio, tjugo år hur mycket EPH de facto gör och hur mycket som i dag är kalkyler, säger Åsa Romson avslutningsvis till Dagens industri.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra