Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Åsa Romson: ”Regeringen har ej beslutat om Vattenfalls brunkol”

  Hård kritik mot Miljöpartiet. Men enligt klimat- och miljöministern återstår det fortfarande att se vilka lösningar som är möjliga.

  Sveriges radios Ekot rapporterar i dag att Miljöpartiet inte längre utesluter en försäljning av Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland. Nyheten har fått många att prata om svikna vallöften.

  Lena Ek, miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet, skriver på Twitter:

  Nu byter MP åsikt igen. Fridolins kolbit är borta och Vattenfall ska sälja i Tyskland, fast inte allt utan bara brunkolet. Vem vill köpa då?

  Kent Persson, före detta partisekreterare för Moderaterna, är inne på samma spår. Han skriver:

  MP tar detta med valsvek ett steg till. Största sveket någonsin.

  Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores, säger i en intervju med Dagens opinion:

  – Det kommer bli väldigt svårt för Miljöpartiet att undvika en svekdebatt när en enad miljörörelse, där många av Miljöpartiets kärnväljare finns, motsätter sig en utförsäljning.

  Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är kritisk till en försäljning och säger till Aftonbladet:

  – Det här är den viktigaste frågan för klimatet som den här regeringen kommer ta. Då vill de sälja vidare till någon som ska fortsätta driva den här verksamheten och även kanske öppna nya kolgruvor. Det är ett riktigt dåligt miljöbeslut. (…) Jag undrar om man har gjort en klimatanalys kring hur klimatet kommer påverkas.

  Men klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) påpekar att det ännu inte är klart vad som ska hända med Vattenfalls kolkraftverk och tillhörande dagbrott. Som Supermiljöbloggen skrev om i förra veckan så kommer regeringen ”ta ställning till en affär om Vattenfalls brunkolsverksamhet först när den presenteras”. I princip är det samma besked som Åsa Romson, finansmarknadsminister Per Bolund (MP) och närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) ger i dagens radioinslag, och som Åsa Romson också förklarar på Twitter så här:

  Regeringen har ej beslutat om Vattenfalls brunkol, vilka lösningar som är möjliga återstår att se.

  Dagens reaktioner kan dock ses ge en fingervisning om vilka sorts framtida reaktioner ett beslut om en försäljning lär resultera i.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.