Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Återvunnen plast innehåller gifter

  Foto: JiahuiH

  En ny studie vid namn Toxic Loophole av en rad organisationer har undersökt 430 plastprodukter som konsumeras i Europa och i Sverige. 109 av dessa innehöll bromerande flamskyddsmedel, som är hormonstörande. Orsaken är en lucka i EU-lagstiftningen om återvunnen plast. 
  En rad europeiska konsument- hälso- och miljöorganisationer bland annat den svenska ideella organisationen Sveriges Konsumenter ligger bakom studien.
  Bromerande flamskyddsmedel finns med på en global lista av kemikalier som enligt FN ska fasas ut. De ingår i gruppen ”persistent organic pollutants” (POPs) vilka EU antingen har förbjudit eller kraftigt reglerat nivåerna av vid tillverkning av ny plast. Vid återvunnen plast finns dock undantag i EU-lagstiftningen, för att man velat underlätta cirkulering av material.
  Kemikalierna det handlar om kan ge neurologiska skador i hjärnan och har visat leda till koncentrationssvårigheter, hyperaktivitet med mera. Ämnena är även skadliga för miljön och stannar i naturen under hundratals år.
  Gemensamt för den återvunna plasten är att den nästan alltid är svart och hård. Bland de produkter som testades i Sverige och som innehöll gifterna återfanns svarta diadem, klämmor och borstar för hår från vanliga butiker, men också take-away-lådor för mat. Generellt var resultaten mycket bättre än i andra europeiska länder, men alla tester var stickprov och ger ingen heltäckande bild av förekomsten av gifterna.

  Barn särskilt utsatta

  Studien understryker att gifterna både tas upp extra lätt av barn och att barn är extra utsatta. Höga nivåer av kemikalierna hittades till exempel i leksaker som många barn rör vid eller stoppar i munnen. Ironiskt nog verkar leksaker som plastpussel eller vissa versioner av rubiks kub, som alltså ska hjälpa barn och vuxna att öva upp tankeförmågan, innehålla ämnen som kan skada samma typ av tänkande. I Sverige klarade dock Rubiks kub testet.
  Maria Hammarling på Sveriges Konsumenter kommenterar:

  Vi vill se att fler material och produkter återvinns, men det får inte ske på bekostnad av människors hälsa. Ett giftigt material som går runt i ett cirkulärt flöde är inte hållbart i sig. För konsumenten spelar det ingen roll om det kommer från återvunnen plast eller ny. De vill bara kunna känna sig trygga med att produkten är säker och inte innehåller gifter som hormonstörande ämnen.

  Till konsumenter ger hon tipset att inte köpa direktimporterat från Kina, och att fråga i butiker då vi enligt EU-lag har rätt att få veta om de farliga ämnena. Samtidigt påpekar Maria att konsumenter inte ska behöva vara ”experter på kemi”, utan att detta måste lagregleras.
  Nu måste EU-lagstiftningen uppdateras så att gifter kan fasas ut innan återvinning så att vi kan möjligöra både en cirkulär ekonomi och giftfria produkter.
   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra