Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Australiens premiärminister svär att förbjuda klimatbojkotter

  Foto: Pixabay (CC0)

  Den australiensiska premiärministern Scott Morrison lovade inför gruvintressenter att förbjuda kampanjer för klimatbojkotter då han menar att de hotar ekonomin.

  Premiärministerns uttalande gjordes inför Queensland Resources Council, en organisation som representerar gruvintressen i nordöstra Australien. Han sa då att regeringen ser över ”seriösa mekanismer som framgångsrikt kan förbjuda dessa veka och själviska metoder som hotar försörjningen för andra australiensare”.

  Självklart har uttalandet fått uppmärksamhet och kritiseras hårt av klimataktivister och människorättskämpar, bland annat då det ses som ett hot mot yttrandefriheten.

  “Från att avsluta slaveriet till att stoppa apartheid har bojkottkampanjer spelat en kritisk roll för att uppnå många sociala framsteg som vi nu tar för givet,” sade Hugh de Kretser, verkställande direktör för Human Rights Law Center.

  Australien är en av världens största kolproducenter, och industrin sysselsätter ungefär 50 000 människor. Scott Morrison är nyvald sedan maj, och medan han håller kolindustrins intressen högt på agendan ville hans motkandidat att landet skulle ställa om med mål om 50 procent förnybart.

  Trots förlusten för miljökandidaten finns det fortfarande många australiensare som vill se en hållbar utveckling. Bland annat demonstrerade uppemot 300 000 personer landet runt under den Greta-inspirerade klimatdemonstrationen i september.

  Sprickan mellan fossilindustrin och de som vill ha en stabil framtid växer. Konflikten lär knappast upphöra, och vi får alla jobba för att de senare vinner det längre loppet.


  SMB bevakar världen. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

  >>Läs mer om vad vi vill göra här

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra