Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Avinvestera – med på nyordslistan för 2015

  Foto: Anders Hellberg

  Säger något om samtiden, menar Språkrådet.

  I dag släpptes Nyordslistan 2015 (pdf), som innehåller ord som tillkommit eller etablerat sig i språket under det gångna året. Nyordslistan är resultatet av ett samarbete mellan Språkrådet och Språktidningen.

  Flera av orden har miljökoppling, bland annat:

  avinvestera
  Göra sig av med en tidigare gjord investering, ofta av etiska eller politiska skäl.
  [Även divestera, av engelska divest, används.]

  delningsekonomi
  System där olika verksamheter organiseras så att man utnyttjar varor och tjänster effektivare genom att flera kan dela på dem, till exempel i form av bilpooler eller nätverk för att byta bostäder under kortare perioder.
  [Även kollaborativ ekonomi, delandets ekonomi, delandeekonomi och tillgänglighetsekonomi förekommer. I anslutning till delningsekonomi talar man också om delning, med sammansättningar som delningstjänster och delningssamhället.]

  dumpstra
  Söka efter och använda sådant som andra slängt, i synnerhet mat.
  [Från engelskans dumpster dive, ’sopcontainerdyk’.]

  Språkrådet skriver i ett pressmeddelande:

  Många nya ord bildas i dag för att människor reagerar mot normer som de uppfattar som negativa. Ofta avspeglar dessa ord ett engagemang för ett bättre samhälle. Moraliskt tveksamma aktieinnehav kan säljas ut genom att avinvestera och fullgod mat som slängs kan användas av den som dumpstrar.

  ___

  Läs mer:

  Caroline Westblom och Olivia Linander från Fossil Free Sverige skriver här ett inlägg om hur det gick till när de började använda ordet divestera.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.