Avslöjande: Kartläggning av Centerns energibluff
Har ni hört uttrycket ”Det tredje benet”? Det är ett uttryck som beskriver det tredje benet i svensk energipolitik – det förnybara. Det används allt som oftast av Centerpartister dels för att ge intrycket av att Sverige förut har saknat förnybar energi och att det nu växer fram på grund av regeringens om åtgärder. Det används också för att stävja kritiken mot att Centern accepterat kärnkraft.
Men vad innebär detta tredje ben egentligen? Har produktionen av förnybar energi ökat mer än vanligt tack vare den sittande regeringen? Och vad har Sveriges energipolitik för rykte om sig internationellt? Efter att ha tagit del av siffror från Energimyndigheten kan Supermiljöbloggen idag avslöja att ”det tredje benet” i själva verket är en bluff.
I nästan ett århundrade har Sverige haft förnybar elproduktion, främst på grund av utbyggnad av vattenkraft och bioenergi. Redan år 1970 tillfördes 84 TWh förnybar energi och sen har den bara ökat (se grafen nedan).
Som framgår av grafen kan man se att utvecklingen av ny förnybar energi följer exakt samma kurva även för framtiden – det är alltså inget nytt ”tredje ben”, det är ett gammalt sådant.
Det kan även noteras att ökningen idag inte bara beror på sittande regering. Även i den förra långsiktsprognosen som Energimyndigheten tog fram, som byggde på politiska beslut till och med juni 2008 – alltså före beslut som föranleddes av regeringspartiernas energiuppgörelse – ökade tillförseln. Dessutom, av den nu beräknade ökningen till år 2020 med 30 TWh förutsågs mer än hälften inträffa utan fler åtgärder. Åtgärder till följd av regeringens beslut efter 2008 ger därmed cirka 13 TWh förnybar energi – en ökning med endast fem procent över tio år (se grafen nedan).
Om vi istället skulle vända blickarna internationellt och se hur regeringen klarar sig i en global konkurrens då? Tyvärr får vi tråkiga nyheter även därifrån – Sverige blir nästan hånade.
I EU:s Roadmap för förnybart (sid 96) framgår det att Sveriges utbyggnadstakt för förnybart från nu till år 2020 faktiskt är lägre än åren 1996-2010. Med detta följer kommentaren:
”Överlag är Sveriges ambitionsnivå för nationell utbyggnad av förnybar energi väldigt låg”
För att summera: I början av detta inlägg ställde jag mig frågan: ”Har produktionen av förnybar energi ökat mer än vanligt tack vare den sittande regeringen?” Svaret är alltså nej, och det kommer att fortsätta vara nej om regeringen får sitta kvar till år 2020.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till