Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Bara några dagar efter Paris: Argentina ökar sina klimatambitioner

  Foto: Mauricio Macri

  Argentina har fått en ny president och Cristina Fernández de Kirchners åttaåriga styre är därmed till ända. Den nye presidenten heter Mauricio Macri och har redan bestämt sig för att höja de klimatmål som den tidigare regeringen presenterade inför Paris.

  Tidigare rapporter informerade om planer på att minska utsläppen av växthusgaser med 15 procent till 2030, en målsättning som har mött hård kritik. Bland annat påpekade the Climate Action Tracker att Argentinas mål kunde uppnås med befintlig politik och därmed inte var ett steg mot en minskad global uppvärmning.

  Argentina är världens tredje största sojaproducent och tillsammans med boskapsskötsel och transporter är det en bidragande orsak till landets totala koldioxidutsläpp som nu börjar närma sig 5 ton per capita. Men den nya regeringen vill inte fokusera på jordbruket, trots att det står för hälften av Argentinas utsläpp.

  Enligt Juan Carlos Villalonga, chef för den argentinska motsvarigheten till Naturvårdsverket, är jordbruket en viktig tillgång och ett av de områden som kan lösa landets svåra ekonomiska situation. Villalonga menar istället att ambitionerna borde rikta in sig på utsläpp härstammande från avskogning och från energisektorn.

  Vi kommer omedelbart att se över Argentinas klimatmål, det är ett som är säkert. Vi behöver ett ambitiösare förslag. Vi kan nå målet om 15 procent utan att göra någonting. Regeringen tog bara upp saker som redan gjorts som framtida mål.

  Den nya regeringen intog presidentpalatset förra veckan och vilka de konkreta målen är återstår att se.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra