Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Bäst med kranvatten

  Få känner till miljöpåverkan av vatten och läsk på PET flaska. Kanske kan Sverige inspireras av staden Concord som förbjudit vatten på PET flaska.

  En undersökning på uppdrag av företaget SodaStream visar att 81 procent av de tillfrågade inte känner till hur konsumtionen av läsk och vatten i PET flaskor påverkar miljön. Enligt Sveriges Bryggerier konsumeras 680 miljoner liter läsk och vatten på plastflaska per år i Sverige, vilket beräknas generera ca 117 000 ton CO2 årligen. Det motsvarar de totala utsläppen från 18 281 personer i Sverige under ett år, då per capita utsläppen uppgick till 6,4 ton koldioxidekvivalenter 2011, enligt Naturvårdsverket. Enligt websiten Recyclingnet.se så motsvarar det även 78 000 tur och retur resor mellan Arlanda och Bangkok.

  Företaget SodaStream tycker självklart att vi ska kolsyra vårt eget kranvatten och halvera utsläppen från flaskvatten. Det skulle kunna lämna utrymme till fler Thailandsresor. Men kanske kan vi avstå från både PET vatten, SodaStreams och Thailandsresor, och nöja oss med vanligt kranvatten?

  En möjlighet är att förbjuda vatten på plastflaska. Staden Concord i Massachusetts, USA, är den första staden i USA som förbjudit försäljning av icke-kolsyrat och icke-smaksatt vatten i PET flaskor om en liter eller mindre. Förbudet trädde i kraft första januari i år, och var resultatet av en treårig kampanj som leddes av den 82-åriga aktivisten Jean Hill och organisationen Ban the Bottle.

  Dricksvatten i kranen är trots allt en lyx. Enligt UN Water så saknar 894 miljoner människor i världen tillgång till säkert dricksvatten och var 20e sekund beräknas ett barn dö på grund av vattenburna sjukdomar som går att förebygga.

  Kanske vore ett förbud mot vatten på PET flaska något för Sverige? Vårt kranvatten är trots allt fullt drickbart, med eller utan bubblor.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.