Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Baylan: Sverige ska kunna exportera förnybar el

  Energiminister Ibrahim Baylan Miljödepartementet Statsråd Foto: Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

  Supermiljöbloggen snabbintervjuar energiministern

  Energiminister Ibrahim Baylan (S) har tillsammans med miljöminister Åsa Romson (MP) tidigare sagt att Sverige ska ha 100 procent förnybar el, men har inte nämnt något årtal.

  När är Sverige 100 procent förnybart?

  – Jag tycker inte att årtal är det viktigaste. Det viktiga är att skapa rätt förutsättningar för en hållbar energiproduktion, och den största utmaningen är inte energisektorn, det är transportsektorn.

  Ibrahim Baylan tar upp problemet med att få vår fordonsflotta fossilfri och menar att det är där vi nu måste lägga mest fokus. Han säger att energisektorn har kommit långt på väldigt kort tid, medan våra transporter behöver stora satsningar för att i framtiden bara kunna köra på biodrivmedel och el.

  Jag antar att 100 procent förnybar el betyder att Sverige inte ska ha någon kärnkraft, finns det risk för att Sverige köper in fossil el från Europa om kärnkraften läggs ner?

  – Det måste man undvika, och det är därför vi tillsatt en energikommission. Vi måste jobba brett över blockgränserna för att för att hitta en lösning. Förhoppningen är att vi i framtiden ska kunna exportera förnybar el till Europa.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!