Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Bevara hela det fiskefria området i Kattegatt”

  Foto: Anders Hellberg

  Länsstyrelsen i Skåne vill ha en dialog med regeringen för att på bästa sätt skydda naturvärdena både i det fiskefria området och i övriga Kattegatt.

  Supermiljöbloggen har flera gånger tidigare skrivit om hur Sverige och Danmark under 2009 beslutade att det skulle införas fiskeregleringar i Kattegatt i syfte att skydda torsken. Bland annat stängdes ett stort område utanför Laholmsbukten helt för fiske, något som gynnat fiskebestånden i Kattegatt, men som också varit bra för den biologiska mångfalden på bottnarna som på detta sätt skyddats från fysisk påverkan i form av trålning.

  I Danmark finns dock en vilja, inte minst hos yrkesfiskarna, att nu öppna upp området för fiske igen. Samtidigt har en lång rad organisationer och myndigheter i både Sverige och Danmark uppmanat de två regeringarna att ge området ett fortsatt skydd.

  Länsstyrelsen i Skåne som jobbat länge med frågan skickade i går en skrivelse (pdf) till näringsdepartementet, miljö- och energidepartementet och Havs- och vattenmyndigheten. Budskapet i skrivelsen är kort och gott att hela det fiskefria området i Kattegatt måste bevaras även i framtiden.

  Länsstyrelsen har själv inlett ett arbete med att bilda naturreservat med Sveriges territorialgräns som yttergräns. I skrivelsen förklarar man nu:

  Ett av huvudsyftena för denna reservatsbildning är att skydda havsbottnen. Länsstyrelsen vill därför förtydliga vikten av att det befintliga fiskeförbudet kvarstår i området. En uppluckring av nuvarande reglering innebär förlust av både kartlagda och sannolika naturvärden, men också att länsstyrelsens prioriterade uppdrag att arbeta med marint områdesskydd försvåras avsevärt.

  Skrivelsen avslutas:

  Länsstyrelsen eftersöker en dialog med regeringen och Havs- och vattenmyndigheten för att på bästa sätt skydda värdena i det fiskefria området och i övriga Kattegatt. Myndighetens arbete påverkas i mycket hög grad av framtida regleringar för skydd och fiske.

  Sist frågan var uppe i riksdagen, då Vänsterpartiets Jens Holm undrade om den svenska regeringen tänker slå vakt om fiskestoppet i Kattegatt, svarade miljöminister Karolina Skog (MP):

  – Det förs en förhandling med Danmark om ett specifikt område i Kattegatt. Förhandlingen pågår, och jag kan därför självklart inte kommentera detaljerna i den ännu.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.