Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Efter att ha använts i ett sekel är nu den extremt hälso- och miljöskadliga blybensinen förbjuden och utfasad från användning globalt. Algeriet blev det sista landet ut.

  Ett framgångsrikt verkställande av förbudet mot blyhaltig bensin är en stor milstolpe för global hälsa och vår miljö.

  Det sa Inger Andersen, verkställande direktör för FN:s miljöprogram UNEP som en kommentar till att blybensinen nu inte längre används i världen. Det markerar slutet på en nittonårig FN-kampanj för att eliminera blyhaltig bensin över hela världen. Först i juli i år kunde målet uppnås när Algeriets förbud trädde i kraft.

  Blybensin har använts i över hundra år. År 1921 upptäckte kemister som arbetade för den amerikanska biltillverkaren General Motors i Dayton, Ohio, att genom att tillsätta en liten mängd tetraetylbly till bensin kunde motorns prestanda förbättras. Den nya blyhaltiga bensinen kommersialiserades snabbt och på 1970-talet innehöll nästan all bensin runt om i världen tillsatsen.

  Det visade sig dock snart att blybensinen var skadlig för miljö och hälsa. Utöver hjärtsjukdom, cancer och stroke har blyet även kopplats till skador på hjärnan, och särskilt hos barn där studier har visat på en nedgång i IQ med 5-10 poäng. Foster och små barn är känsligast för bly, eftersom hjärnan och nervsystemet utvecklas under den perioden.

  Flera länder förbjöd därför blybensinen redan 1980, men så sent som 2002 såldes blytillsatt bränsle fortfarande i stor utsträckning i de flesta låg- och medelinkomstländer. Samma år initierade UNEP därför kampanjen för att bli av med vad de betecknade som ett av de allvarligaste hälsohoten.

  Ett globalt förbud beräknas kunna förhindra mer än 1,2 miljoner för tidiga dödsfall årligen och öka IQ-poängen bland barn. Inger Anderson var därför noga med att betona betydelsen av förbudet:

  Efter att ha övervunnit ett sekel av dödsfall och sjukdomar som drabbade hundratals miljoner och försämrat miljön världen över, får vi kraft att förändra mänsklighetens bana till det bättre genom en accelererad övergång till rena fordon och elektrisk mobilitet.

  Utöver hälsovinster beräknas den globala ekonomin kunna spara 2,45 biljoner dollar och minska brottsligheten, enligt UNEP.

  Slutet på blyhaltig bensin förväntas stödja förverkligandet av flera av de globala målen för hållbar utveckling och kan förhoppningsvis leda till ytterligare momentum. Folkhälsokatastrofen blybensin är nu äntligen borta, men det tog alldeles för långt tid med tanke på dess välkända påverkan på hälsa, miljö och klimat.

  Bra att ”peak blybensin” nu äntligen skett, men ”peak olja” eller ”peak fossila bränslen” måste gå snabbare.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.