Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Bolidens giftskandal växer

  Turerna fortsätter i svenska Bolidens hantering av giftskandalen i den chilenska regionen Areca, där 20 000 ton extremt farligt avfall dumpades 1984-85. Bevis finns för att Boliden krävde ekonomisk ersättning för att hjälpa till att sanera marken.

  Igår rapporterade media om att 707 bybor i den drabbade byn Polygono stämmer Boliden på 90 miljarder kronor. Stämningen innehåller en patentansökan som Boliden gjorde innan avfallet dumpades, i vilken de uttrycker medvetenhet kring hur farligt gruvavfallet var för natur och hälsa. Samtidigt var skärpta lagstiftningar om avfallshantering på väg att införas i Sverige, och företaget hade bråttom att göra sig av med slammet.

  Johan Öberg från Carat Advokatbyrå ingår i teamet som företräder byborna:

  – Det är alltså med vetskap om det här som man langar i väg detta till ett förhållandevis litet företag som man vet inte alls har de resurser som Boliden har. Men man blundar och betalar och hör sen aldrig av sig igen, säger han till Svenska Dagbladet.

  Boliden betalade ett företag i Pinochets Chile för att göra sig av med avfallet, som kom att dumpas helt öppet utanför en fabrik i Polygono. Barnen i byn använde sedermera avfallshögarna som lekplats. Många barn i byn har drabbats av cancer och skador på nervsystemet. Samtliga personer bakom stämningsansökan har höga halter arsenik i kroppen. Boliden har tidigare avslagit alla krav på skadestånd. Företaget hänvisar till att ansvaret ligger hos det chilenska företag som anlitades, samt hos de chilenska myndigheter som tillåtit att det byggts bostäder nära platsen.

  Idag berättar alltså Dagens Nyheter att Chile 2003 vädjade till Boliden om expertis i frågan om hur området bäst skulle kunna saneras. Boliden accepterade, på villkor att det fattiga Arica skulle stå för alla omkostnader, inklusive resor i första klass och kostnad för arbetstid. Hjälpinsatsen blev aldrig av.

  Boliden stäms i Skellefteå tingsrätt, men enligt chilenska lagar. Denna metod blir allt vanligare i takt med att allt fler brott begås av svenskar i andra länder.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.