Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  BP: Vi måste låta fossila reserver stanna i marken

  Foto: Public domain

  Tidigare har det uttalats många profetior om att de fossila resurserna kommer att ta slut. Nu säger energibolaget BP att oron för klimatet gör att det aldrig kommer inträffa. Efterfrågan på olja kommer att försvinna ännu fortare.

  Anledningen är bolaget räknar med de klimatåtgärder som kommer. BP:s chefsekonom, Spencer Dale, medgav i tisdags att världen inte klarar av att begränsa den globala uppvärmningen till två grader om vi bränner upp alla fossila resurser som finns idag.

  Han menar vidare att det därför är osannolikt att världens oljeresurser tar slut. Det innebär i sin tur att det inte alls är säkert att oljepriserna kommer att stiga, som man tidigare trott.

  Supermiljöbloggen frågade Olivia Linander som arbetar för klimatorganisationen 350.org. med kampanjen Fossil Free om hur hon ser på BP:s uttalande.

  Innebär det att BP nu hamnar på miljörörelsens linje – att låta fossila bränslen bli kvar i jordskorpan?

  – BP går inte på miljörörelsens, planetens eller mänsklighetens linje förrän de åtar sig att verkligen låta bli att utnyttja 80 procent av sina egna fossila tillgångar – och det händer garanterat inte utan ett stort tryck från oss medborgare följt av tuff lagstiftning. Ut­ta­lan­det visar på att även bovarna i dramat insett att det inte längre går att skygga undan för ett sam­tal­säm­ne de länge undvikit, men som kli­mat­rö­rel­sen tvingat fram i det of­fent­li­ga samtalet.

   

  Olivia Linander, Fossil Free, menar att det finns en väl uttänkt strategi bakom BP:s uttalande. Foto: Supermiljöbloggen
  Olivia Linander, Fossil Free Foto: Supermiljöbloggen

  Olivia Linander framhåller att BP inte kommer att vara tillfreds med att 80 procent av deras egna fossila bränslen blir kvar i marken, eftersom BP:s drivkraft som aktiebolag är kortsiktig avkastning med just olja som största tillgång.

  Varför tror du att BP valt att göra uttalandet?

  – Bakom chefsekonomens uttalande finns utan tvekan en noga uttänkt strategi.

  Olivia Linander säger att hon bara kan spekulera om det bakomliggande motivet: Kanske vill BP skapa goodwill så att de slipper ta den största smällen längre fram när lagar om fossilutvinning stiftas? Eller vill bolaget öppna för vilseledande samarbeten med civilsamhälle och lagstiftare för att få mer insyn och inflytande?

  –  Röster höjs ju om att fossilbolag och andra koldioxidbovar inte ska få lobba på insidan av klimatförhandlingarna, och inte heller få sponsra COP21. Den här typen av flört med klimatgrupper ökar risken för att bolaget även i fortsättningen får vara med i samtalen. Och vi har inte tid att låta oss luras – det kan finnas bolag i världen som är kon­struk­ti­va sam­ar­bets­part­ners i frågan, men de kol-, olje- och gas­bo­la­g som i decennier medvetet förorenat vår atmosfär tillhör inte dem.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.