Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Bränderna fortsätter rasa i västra USA och klimatkrisen gör nu intåg i den amerikanska valdebatten på ett sätt vi inte sett tidigare. När allt fler människor ser och tvingas genomleva klimatkrisen skärps retoriken från politiker. Frågan är om det räcker i ett land som blir alltmer polariserat och splittrat.

  Jag tror inte att vetenskapen vet, faktiskt.

  Det var Donald Trumps kommentar till en orolig tjänsteman när han till slut besökte ett eldhärjat Kalifornien. Bränderna har hittills ödelagt närmare två miljoner hektar mark och dödat minst 35 människor. Över 16 000 brandmän rapporterades under helgen jobba med att få bränderna under kontroll.

  Sex av de tio största bränderna i Kalifornien någonsin rasar just nu, vilket säger något om dess omfattning. Brandområdet i Kalifornien uppskattades i helgen vara över motsvarande 12 000 kvadratkilometer, vilket skulle motsvara en yta som nästan fyra Gotland. Storleken innebär ett nytt rekord, vilket dessutom kommer ovanligt tidigt i brandsäsongen, vilket skapar en oro för vad som ska komma.

  Olika syn på klimatkrisen

  Under sin tid i Vita huset har Trump upprepade gånger kallat klimatkrisen för en bluff orkestrerad av Kina och under flera år ifrågasatt dess existens och förra hösten drog han USA ur Parisavtalet.

  Till skillnad från Trump har Kaliforniens guvernör Gavid Newsom varit tydlig med att han anser att det rör sig om ett klimatnödläge, och att de som inte ser kopplingen till klimatförändringarna lever i förnekelse.

  Debatten är över runt klimatförändringarna. Det är bara att komma till Kalifornien, se det med egna ögonen. Det är inte en intellektuell debatt, det går inte ens att diskutera längre, sa Newson till NBC.

  Även det demokratiska partiets presidentkandidat Joe Biden har reagerat på presidentens hantering av bränderna och var tydlig med vad han ser för problem framåt:

  Om du ger en klimatmordbrännare fyra år till i Vita huset, varför skulle då någon bli förvånad om ännu mer av USA brinner?

  Även den demokratiska senatorn och tidigare presidentkandidaten Elizabeth Warren skräder inte orden för att beskriva det hon ser:

  Klimatkrisen stirrar oss inte bara rakt i ansiktet, den bränner våra ögon.

  Kan bli en valfråga

  Klimatet verkar därmed nu bli en valfråga från att ha varit relativt osynlig under det coronaanpassade kampanjarbetet, trots Bidens vallöfte om att lägga 2000 miljarder dollar under fyra år på klimatsatsningar.

  Och det finns faktiskt tecken på att polariseringen bland de amerikanska väljarna har minskat i klimatfrågan när allt fler har sett och upplevt extremväder. Enligt en ny studie råder det till och med en ganska bred enighet bland väljarna i synen på klimatförändringarna. Men trots ökningen är det fortfarande avgrundsdjupt mellan väljarna. Där nu 88 procent av demokratiska väljare ser klimatförändringar som ett allvarligt hot är det bara 31 procent av republikanska väljare som gör detsamma.

  Kaliforniens guvernör har dock inget tålamod med klimatförnekarna:

  Den sortens åsikter går inte ihop med verkligheten på marken, de fakta som vi lever med. Du kanske inte tror på det intellektuellt, men dina egna ögon, och dina egna erfarenheter säger något annat.

  Även Oregons guvernör Kate Brown säger att delstaten nu bevittnar de förödande effekterna av klimatförändringar:

  Vår luftkvalitet är värst i världen till följd av bränderna. Nästan överallt i delstaten kan du känna det.

  Tidigare i år kom en amerikansk studie som visade att röken från skogsbränder kan ha långvariga hälsoeffekter, vilka dessutom riskerar att föras vidare till kommande generationer. Nästan samtidigt kom även en studie Harvard-universitetet som visade att sambandet mellan luftföroreningar och risken för att dö av covid-19 är betydligt starkare än vad forskningen tidigare sett. Det blir en ytterligare en press för en befolkning fortfarande starkt påverkad av coronapandemin och som egentligen inte fått uppleva en paus från vårens utbrott.

  En läxa att göra

  Därmed kommer den politiska diskussionen lägligt inför presidentvalet när vi nu befinner oss i en tid där det blir alltmer tydligt att klimatförändring ligger bakom de extremväder vi ser i USA, men även i Sverige. Av den anledningen är det svårt att förstå varför debatten är så frånvarande på hemmaplan.

  Trots en någorlunda stark enighet om klimatkrisen existens är det samtidigt en fråga som är nästan icke existerande i det svenska vardagliga politiska samtalet där allt numera handlar om brott och straff. Detta trots att larmrapporter om klimat och biologisk mångfald kommer alltmer frekvent och med allvarligare budskap. Därför är paradoxalt nog de amerikanska demokratiska politikerna för närvarande tydligare med att peka ut klimatkrisens påverkan utan att för den skull kallas alarmister. Här har de svenska beslutsfattarna en läxa att göra.

  Att vara tyst löser ingenting utan klimatkrisen måste i alla sammanhang nämnas och bemötas som den kris det är. Om inte nu så när?

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!