Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Brist på julgranar i ett varmare klimat

  Foto: Pixabay

  Snabba klimatförändringar och ett varmare klimat kan komma att hota den svenska barrskogen. Särskilt utsatt är granen som inte är särskilt anpassningsbar.

  Nästan 70 procent av Sveriges landyta är täckt av skog och en stor del av skogen är granskog. Granen sägs vara känslig och i och med ett varmare klimat verkar det som att barrträdet kommer att drabbas hårt. Enligt en studie som undersökt hur arter av tall och gran reagerar när temperaturen går upp kan snabba klimatförändringar och ett varmare klimat komma att hota den svenska skogen. Resultatet visar att tallen klarar sig bra och växer mer, men att granen inte gör det.

  Vaughan Hurry, vid Institutionen för skoglig genetik och växtfysiologi på SLU i Umeå och en av studiens författare, förklarar för Dagens Nyheter granens särskilt utsatta position.

  Tallen och många andra arter kan anpassa sig när nivån av koldioxid förändras för att dra nytta av det. Granen gör inte det. Den är inte särskilt anpassningsbar, och därför känsligare.

  Jonas Rönnberg som arbetar på Institutionen för sydsvensk skogsvetenskap vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU i Skåne, förklarar att en orsak till att granen är mer sårbar är på grund av att arten kommer norrifrån. Tallen har sitt ursprung från söder och är därför inte lika känslig för ett varmare klimat, berättar Jonas Rönnberg för Dagens Nyheter.

  Han är orolig för för granen och dess framtid, eftersom de snabba klimatförändringar vi ser just nu aldrig tidigare funnits, och att många arter därmed har svårt att hänga med. Trädslagen som planteras idag kommer därför inte vara anpassade till klimatet som råder när träden vuxit färdigt om cirka 70-80 år.

  Jonas Rönnberg säger till Dagens Nyheter att det är viktigt att arbeta på alla fronter och inte fokusera på en sak för att rädda granen.

  Naturen har alltid förändrats, men nu är det vi människor som förändrar förutsättningarna på ett sätt vi inte klarar av att hantera och där vi inte kan förutse konsekvenserna. Vi kan förädla eller genförändra granen så att den klarar ett varmare klimat, men det är att behandla symtomen i stället för själva orsaken till sjukdomen, som att ta en Alvedon utan att ta reda på vad huvudvärken kan bero på.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.