(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.

”Bristfällig analys och önsketänkande”

Foto: Tage Olsin ( Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Generic license)

Hård kritik mot utredningen om den fossiloberoende fordonsflottan – från sekreterarna som tidigare hoppade av utredningen.

Supermiljöbloggen skrev i går om den över tusen sidor långa utredningen, Fossilfrihet på väg, som lämnades över till energiminister Anna-Karin Hatt (C) i måndags och som mottogs väl av både miljörörelse, drivmedelsbolag och fordonstillverkare.

Men i dag kommer kritik mot rapporten.

Utredarens försök att bevisa att vägtrafiken kan bli i det närmaste fossilfri till 2030 bygger på önsketänkande beträffande den möjliga omställningstakten och har svagt eller obefintligt stöd i underlagsmaterialet.

Det skriver Per Kågeson, Lina Jonsson och Jonas Westin i en debattartikel i Dagens industri. De tre har tidigare varit sekreterare i utredningen, men hoppade av tidigare i höstas.

Ett av problemen som tas upp i debattartikeln är utredningens antagande att personbilstrafiken kan minska med 20 procent till år 2030. Den siffran ska bygga på Trafikverkets underlag. Men Trafikverket ska i ett annat dokument ha kommit fram till att biltrafiken kommer att öka med 34 procent till samma år.

Kågeson, Jonsson och Westin skriver:

Utredningens tillkortakommanden beror på en kombination av bristfällig analys och önsketänkande. Klimatomställningen är en gigantisk utmaning inför vilken det gäller att se möjligheterna utan att för den skull bortse från svårigheter och kostnader. Att överdriva förutsättningarna på kort sikt riskerar att invagga aktörerna i ett falskt lugn och försvåra arbetet med att nå målet om fossilfri fordonstrafik.

SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

Läs vad vi vill göra
Tipsa!

Tipsa oss

Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Du kan nu spara nyheter!

  Lägg till något för att läsa senare eller att kunna återkomma till.

  OBS! De sparas endast i den här webbläsaren.