Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Buller försvårar livet i haven

  Mänsklig aktivitet orsakar oljud i haven som leder till stora problem för marina ekosystem. Flera arter är totalt beroende av ljud för sin överlevnad och kommunikation. Covid-19 pandemin har medfört en unik möjlighet för forskarna att undersöka livet under haven utan det frekventa bullret.

  Under havsytan är ljud det mest effektiva kommunikationsmedlet för många marina arter. Det är så de får information om sin närmiljö. De använder sig av ljud och hörsel för att hitta föda, undvika rovdjur, navigera och kommunicera med varandra.

  Under det senaste århundradet har mänskliga aktiviteter ökat längs våra kuster och i djupare havsmiljöer. Mellan 1950 och 2000 fördubblades fartygstrafiken på haven. Detta har lett till ökade och förändrade ljudnivåer under havsytan. I närhet av borrnings- och industrianläggningar, vatten- och vindkraftverk kan det rentav vara omöjligt för vissa arter att leva. Ljudvågorna kan dessutom färdas otroliga avstånd under vattnet. Vissa frekvenser kan höras hundratals kilometer bort

  Det har varit nästintill omöjligt för forskarna att undersöka arterna i en neutral, bullerfri miljö. Men lägre ljudnivåerna under havsytan i samband med Covid-19 pandemin har gett forskare (och havsorganismer) en unik möjlighet att uppleva haven med mindre oljud. 

  Oljuden ökar arternas stresshormonnivåer. Bullret försvårar deras livsvanor, inte minst deras fortplantning, och kan således rentav hota deras överlevnad. 

  Då de omgivande ljudnivåerna är höga förändrar delfiner ljudfrekvensen de vanligtvis kommunicerar med. Följderna är att de har mindre möjlighet till variation i deras visslande och gör kontakten mellan individerna svårare. Vissa knölvalar slutar helt och hållet att sjunga. Då ljudnivåerna blir riktigt höga kan de utlösa panikreaktion hos en del arter av valar och delfiner som snabbt dyker för att komma undan oljudet. Men dyker de för snabbt kan förändringen i vattentrycket ha dödliga följder för djuren i form av blödningar i både hjärna och hjärta. 

  Konsekvenserna av bullret är många, men i vilken utsträckning det påverkar livet under haven är ännu okänt. Resultat av pågående undersökningar kan leda till nya upptäckter och i bästa fall också bättre naturskydd för haven.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.