Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Centerpartiet uppmanar regeringen att se över reglerna för vilka miljöorganisationer som får statligt stöd. ”Flera stycken som aktivt motverkar energi- och klimatmålen”, säger Rickard Nordin (C). På frågan om vilka organisationer C menar är svaret otydligare.

  Varje år delar Naturvårdsverket ut ekonomiska bidrag till ideella miljöorganisationer. Kravet för att kunna ansöka om pengar är att organisationen ska bidra till att uppfylla de nationella miljömålen eller något av de prioriterade områdena i EU:s sjunde miljöhandlingsprogram.

  Naturskyddsföreningen, Jordens vänner, Coalition Clean Baltic, Birdlife Sverige och Älvräddarna är några av de 26 organisationer som fick dela på 10 miljoner kronor 2021. Tilldelningen avgörs av medlemsantal.

  I en skrivelse från 6 september till miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) menar Rickard Nordin, Centerpartiets talesperson för klimat och energi, att delar av Naturvårdsverkets stöd går till miljöorganisationer som motverkar Sveriges energi- och klimatmål:

  …det finns flera stycken som aktivt motverkar de svenska energi- och klimatmålen, främst på elsidan där det finns organisationer som vill minska både befintlig förnybar el och utbyggnaden av förnybar el. Att använda de statliga resurserna till att stötta organisationer som motarbetar de statliga målen är varken lämpligt eller särskilt effektivt.

  Skrivelsen avslutas med en uppmaning till regeringen om att se över kraven för de miljöorganisationer som får ta del av statliga medel.

  När Supermiljöbloggen frågar vill Nordin inte säga vilka ideella miljöorganisationer han menar skulle arbeta emot energi- och klimatmålen.

  Vad jag vet ställer man idag inga krav på att miljöorganisationerna ska arbeta i linje med klimat- och energimålen.

  Vilka miljöorganisationer menar du motverkar målen?

  Man får själv dra slutsatser utifrån listan (över de organisationer som beviljats stöd, reds.anm.) För mig är det en ren hygienfaktor att både statliga myndigheter och statliga medel till organisationer ska redovisa hur de arbetar för att nå våra klimat- och energimål, säger Nordin.

  Har du några konkreta exempel på när miljöorganisationer blivit ett problem?

  Konkreta exempel har jag inte på rak arm. Det här är del i något större där staten behöver ställa krav för att stödet ska användas på rätt sätt. Risken är att det kommer ta längre tid att ställa om, till exempel bygga ut förnybar energi. Man kan ha synpunkter på målen, men då får man också arbeta för att ändra målen.

  Jordens vänner, som utnämnde Centerpartiet till Årets greenwashare 2018 och i år fick 260 000 kronor av Naturvårdsverket, är kritiska till C:s angrepp på miljörörelsen.

  Centerpartiets ifrågasättande är vagt utan några som helst konkretiseringar över vad Nordin och hans parti anser att detta ”aktiva motverkande” innebär. Men med tanke på den ytterst förenklade problembild som Centerpartiet gång på gång målar upp –  där man bland annat vill lösa klimatkrisen på bekostnad av andra miljömål så som till exempel biologisk mångfald – så är en sådan här attack mot de miljörörelser som söker vidga perspektiven inte helt oväntad. Det är av största vikt att omställningen tar fler mål i beaktande än enbart minskning av fossilt koldioxid. Och den omställningen verkar inte vara förenlig med Centerpartiets politik, säger Sofia Hedström, kamapanjchef på Jordens vänner, till Supermiljöbloggen.

  Enligt Rickard Nordin vill partiet inte minska de totala anslagen.

  Är det Centerpartiets officiella hållning att skära ner bidragen till ideella miljöorganisationer?

  Vi vill prioritera klimatfrågan. Då kan vi inte fragmentisera, all offentlig verksamhet och offentliga medel ska gå till verksamheter som följer målen för energi och klimat. Det handlar inte om att minska bidragen, utan om att ställa högre krav, säger Nordin.

  Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om hur politiker från Centerpartiet backat upp förslag för att minska miljöorganisationers rätt att överklaga miljömål.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.