Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Centerpartiet öppnade för samtal om Vattenfalls ägardirektiv – för två månader sedan

  Foto: Anders Hellberg

  Men fortfarande argumenterar regeringen för att det inte går att stoppa Vattenfalls brunkolsförsäljning – med hänvisning till att Allianspartierna inte vill ändra ägardirektiven.   

  Regeringen har länge hävdat att det är omöjligt att stoppa Vattenfalls brunkolsförsäljning av exempelvis miljöskäl eftersom man är bakbunden av riksdagen som 2010 slog fast Vattenfalls ägardirektiv. Ägardirektiven innebär, enligt regeringens tolkning, att affärsmässigheten väger tyngre än miljö- eller social hänsyn.

  Men i går rapporterade TV4 Nyheterna att alla riksdagspartier utanför regeringen anser att regeringen visst kan låta bli att sälja Vattenfalls brunkol i Tyskland, om man vill.

  Det finns inget hinder att inte sälja, det är upp till bolagets styrelse och regeringspartierna att besluta om. Det här är bara en förevändning från Miljöpartiet, säger Helena Lindahl, näringspolitisk talesperson för Centerpartiet, till TV4 Nyheterna.

  _____

  Men även om det är som regeringen säger, att det först krävs en ändring av ägardirektivet, så är frågan varför regeringen inte drivit på för att det ska hända. Supermiljöbloggen kan nu nämligen visa att Centerpartiet redan för två månader sedan bjöd in till en diskussion om just detta.

  _____

   

  Från Miljöpartiets sida har det tidigare låtit så här:

  Nu i onsdags sa klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) till Svenska Dagbladet:

  – [F]ör att ge ett nytt uppdrag till Vattenfall att avveckla kolet krävs ändringar av ägardirektiven.

  Åsa Romson har tidigare, innan affären med de tjeckiska bolagen EPH och PPF Investments presenterades, sagt liknande saker till SVT Nyheter:

  – Om Vattenfalls styrelse skulle komma till regeringen och säga att de vill sälja ett helt verksamhetsområde, då kan regeringen inte stoppa ett sådant förslag utan att ägardirektiven ändras. Dessa måste accepteras av riksdagen och där kan jag konstatera att allianspartierna inte är beredda att ta den typen av klimatpolitiska hänsyn när det gäller Vattenfall.

  Hon har även sagt till Dagen Nyheter:

  – Det spelar ingen roll vilken strid vi tar i regeringen. Regeringen måste ta striden med riksdagen, och i dagsläget är inte riksdagen beredd att ta klimatpolitiska hänsyn när det gäller Vattenfalls innehav av brunkol i Tyskland.

  Likadant lät det från Gustav Fridolin som nyligen medverkade i SVT Agenda:

  – När vi provar frågan om just den ägarsamordning som Vattenfall kommit till regeringen med nu, då måste vi göra det utifrån de beslut som ligger i riksdagen och det ägardirektiv som tagits där. Det är inte det ägardirektiv vi vill ha, och som Miljöpartiet jobbat för, men det är det ägardirektiv som vi måste jobba utifrån.

  ______

  Men för två månader sedan, den 22 mars, när Greenpeace anordnade en debatt om Vattenfall på Mynttorget i Stockholm mellan de olika riksdagspartierna, då sa Helena Lindahl från Centerpartiet:

  – När det gäller ägardirektiv och att ändra dem, så är det möjligt. Och om Socialdemokraterna och Miljöpartiet är överens så kan ju ni ta fram ett förslag på nya ägardirektiv och komma till oss och diskutera dem. Men något sådant har vi faktiskt inte sett. Och så länge ni inte gör det så tycker jag att ni skramlar med ganska tomma tunnor.

  I samma debatt sa också Penilla Gunther, från Kristdemokraterna:

  – Jag delar Helenas synpunkter, och om det är så att man i stället skulle gå in och göra en planerad avveckling och lägga den verksamheten i en särskild stiftelse till exempel, ja det kanske är en möjlighet som man behöver fundera över.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.