Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Centerpartiet: "Vi är och har varit den bästa garanten för svensk bioekonomi"

  Foto: Pressbild

  REPLIK: Hur ska politiken för svenskt biodrivmedel se ut? Centerpartiets Rickard Nordin svarar på Miljöpartiets replik
  Den höga svansföringen och det höga tonläget fortsätter från Miljöpartiet. Vi i Centerpartiet klargjorde vår ståndpunkt i föregående debattartikel och en rad frågor ställdes till regeringen. Ingen av dessa bemöts av Miljöpartiet, som fortsätter behålla skygglapparna på gentemot verkligheten.
  Lorentz Tovatt väljer också att vilseleda läsarna genom att säga att regeringens agerande förbjuder import av palmolja till drivmedel. Det är inte sant. Konsekvensen blir snarare att vi får in en ökad andel palmolja med regeringens förslag, alternativt att vi backar på klimatmålen.
  LÄS MER: Miljöpartiet – ”Varför gå palmoljeindustrins ärenden Rickard Nordin?”
  Påståenden som att Centerpartiet ”lägger krokben på det svenska jordbruket” blir extra magstarkt när det kommer från ett parti som sällan tar strid för den enskilda bonden eller skogsägaren. Miljöpartiet har istället gång efter gång lagt fram förslag som enbart gör det svårare att bedriva ett aktivt och hållbart jord- och skogsbruk i Sverige. De borde rannsaka sig själva om vad de gjort för att behålla möjligheterna att tillverka biodrivmedel från skogsråvaror exempelvis tallolja eller hållbara biodrivmedel från svenskt raps och vete. Ett slående exempel är skattehöjningen på rapsdiesel och etanol som de sedan tvingades ta tillbaka.
  Att producera grödebaserade biodrivmedel i Sverige och Europa är utmärkt för en ökad energiförsörjning, ökad energisäkerhet och för att minska importen av djurfoder från soja och palm. Ett förslag Centerpartiet drivit länge som kan hjälpa till att öka konsumenternas beslutsmakt är att ha ursprungsmärkning vid pumpen. Vi ger gärna konsumenten mer makt och det förslag som remitterats om att ha luddig information på hemsidor är långt ifrån tillräckligt.
  LÄS MER: Centerpartiet – ”Att kräva besked och få svar från regeringen är inte mer än rimligt”
  Centerpartiet vill se mer svensk produktion av biodrivmedel och mer satsningar på omställningen till en biobaserad samhällsekonomi. Det är bland annat därför vi avsätter en halv miljard i vår budget för detta ändamål. Vi lägger därtill skarpa förslag för att till exempel stärka biogasproduktionen och minska utsläppen från de tunga transporterna och från lantbruket.  Vi värnar den svenska skogen så att det finns hållbara råvaror att använda för att ersätta fossila råvaror och arbetar stenhårt i EU för att behålla möjligheterna att bedriva ett aktivt svenskt skogsbruk.
  Centerpartiet är och har varit den bästa garanten för den svenska bioekonomin, det kommer vi fortsätta vara oavsett vad en enskild miljöpartist försöker klistra på oss. Vi har riktat uppmaningar mot regeringen på en rad punkter där vi hoppas att de återkommer med svar på våra frågor. Om regeringen väljer att lägga fram ett förslag med så många frågetecken i, får de räkna med att vi som ett ansvarstagande grönt parti kommer att vädra vår oro.
  Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson (C)
  Tidigare inlägg i debatten:
  Gröna bilister: ”Fossilfrihet till varje pris?”
  Centerpartiet: ”Att kräva besked och få svar från regeringen är inte mer än rimligt” 
  Miljöpartiet: ”Varför gå palmoljeindustrin ärenden Rickard Nordin?”
  Undrar du över bakgrunden till debatten? Läs mer här.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.