Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Centerpartiets ”totala handlingsförlamning” väcker frågor

  Foto: Anders Hellberg

  Partiets företrädare vill inte kommentera saken. 

  Kristina Yngwe, som är ny miljöpolitisk talesperson för Centerpartiet efter Lena Ek, skrev tidigare i veckan en debattartikel på sajten Nyheter 24.

  Artikeln handlar om hållbara transporter och om att Centerpartiet vill att ett bonus-malus-system ska vara på plats senast 2016. Det innebär att fordon med relativt låga utsläpp av koldioxid får en bonus vid inköpstillfället, medan fordon med höga utsläpp får högre skatt.

  Av artikeln framgår att Centerpartiet även vill se en ökad tillgång på laddstolpar för elbilar och fortsatta satsningar på alternativa drivmedel.

  Kristina Yngwe riktar samtidigt hård kritik mot Miljöpartiet. Hon skriver att Miljöpartiet ”motsätter sig praktiskt taget alla dessa förslag” och att den gröna retoriken partiet hade innan valdagen har ”utmynnat i en total handlingsförlamning”.

  Eftersom Supermiljöbloggen tidigare skrivit om att klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) sagt att den rödgröna regeringen vill införa ett bonus-malus-system senast 1 januari 2017, ställdes frågan på Twitter om detta verkligen innebär en ”total handlingsförlamning”.

  Ola Spännar, kommunikationschef på Centerpartiet, skriver i ett svar till Supermiljöbloggen:

  C vill införa bonus-malus nu. Det fick vi med i Alliansens budget 2015. Mp vill avvakta och utreda – igen.

  Nedan följer samma svar, med Supermiljöbloggens kommentarer till.

  C vill införa bonus-malus nu.
  Kristina Yngwe skriver i sin debattartikel att Centerpartiet vill att systemet ska vara på plats ”senast 2016”. I Centerpartiets vårmotion (pdf) framgår att systemet bör införas ”under 2016”. Det innebär alltså ett spann mellan 1 januari och 31 december det året. Påståendet att Centerpartiet vill införa systemet ”nu” är därmed felaktigt.

  Det fick vi med i Alliansens budget 2015.
  I Alliansens budget för 2015 (pdf) står ingenting om något datum utan endast att Alliansen ställer sig positiv till inrättandet av ett bonus-malus-system.

  Mp vill avvakta och utreda – igen.
  Detta stämmer, delvis. Åsa Romson har skrivit på Twitter att ”nu utreds inte OM utan HUR reglerna för bonus-malus ska se ut, det krävs för införande”. Det här är faktiskt närmast exakt vad Centerpartiet och de andra allianspartierna själva föreslog (pdf) strax innan riksdagsvalet förra året:

  Alliansregeringen vill tillsätta en utredning med uppdrag att analysera hur ett sådant system kan utformas (…) Ett bonus/malussystem kan träda i kraft tidigast den 1 januari 2017.

  Efter detta har Centerpartiet alltså slagit fast att man vill införa systemet tidigare än Alliansen, det vill säga redan ”under 2016”. Något behov, som Alliansen såg, att tillsätta en utredning för att analysera hur ett system kan utformas, ser Centerpartiet inte längre. I samband med att regeringen nu i våras meddelade att man tillsatt en utredning om just detta gick Martin Ådahl, chefsekonom för Centerpartiet, ut i ett pressmeddelande och sa att frågan ”redan utretts i en mycket omfattande utredning” och att en ytterligare utredning inte lär ”bidra med radikalt ny kunskap”. Vilken utredning detta är framgår dock inte av pressmeddelandet.

  Jämför man regeringen med Alliansen är det precis som Åsa Romson säger i en intervju med Miljöaktuellt, att den nuvarande rödgröna regeringen vill införa bonus-malus-systemet senast 1 januari 2017, medan Alliansen vill införa bonus-malus-systemet tidigast 1 januari 2017.

  Supermiljöbloggen har frågat Ola Spännar och Kristina Yngwe om varför detta är en ”total handlingsförlamning” från just Miljöpartiets sida, men något svar har vid tiden för den här artikelns publicering ännu inte kommit.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra