Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  COP25 flyttas till Madrid

  klimattoppmöte, möte, folk Foto: UNclimatechange via Flickr

  Chiles president meddelade tidigare i veckan att han ställer in klimattoppmötet COP25 efter massiva protester mot regeringens ekonomiska politik. Efter flera dagar av oklarhet har Spanien nu officiellt tagit över värdskapet från Chile. 

  Klimattoppmötet COP25 var planerat till 2-13 december i Chiles huvudstad Santiago. Men sedan massiva demonstrationer brutit ut mot den ekonomiska ojämlikheten i landet meddelade president Sebastian Pinero att mötet ställs in. I ett pressmeddelande hänvisar han till oroligheterna och att Chile måste fokusera på att återställa säkerheten i landet.

  Efter dagar av spekulationer är det nu bekräftat att mötet flyttas till Madrid i Spanien och i ett pressmeddelande skriver FN att mötet kommer hållas som planerat mellan den 2-13 december. Chile kommer fortfarande agera ordförande under förhandlingarna.

  Men det kommer inte bli lätt att flytta det enorma mötet och det blir dessutom dyrt för deltagare som redan spenderat pengar på resor till Chile. Särskilt mindre ideella organisationer och deltagare från utvecklingsländer kommer drabbas av detta. Detta riskerar att påverka representationen på mötet av länder och aktörer från områden som drabbas värst av klimatförändringarna om inte något görs.

  Greta Thunberg är just nu på resa i Nordamerika med Chile och COP25 som slutmål. Nu skriver hon på instagram att hon söker efter möjligheter att ta sig tillbaka över Atlanten i tid för att delta på mötet i Madrid istället.

  Syftet med årets toppmöte är att få fler länder att höja sina klimatambitioner samt avsluta förhandlingarna om den regelbok för genomförandet av Parisavtalet som förhandlades fram i Katowice förra året under COP24.


  SMB bevakar internationell klimatpolitik. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!