Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Varje vecka redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten i atmosfären nu på 417,83 miljondelar (ppm). Det är en liten minskning jämfört med förra veckans notering på 418,43 ppm. Jämfört med för exakt ett år sedan är det en ökning med 2,45 ppm.

  Källa: NOAA

  Koncentrationen av koldioxid nådde 420,99 ppm i juni, vilket är en ökning med 2,05 ppm jämfört med samma månad förra året.

  Den underliggande trenden går tydligt uppåt och vi är på väg åt fel håll. Koldioxid stannar i atmosfären i många, många årtionden och låser därmed in klimatförändringarna för kommande generationer.

  Koldioxidhalten ligger nu över 50 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750 och världen är därmed halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten. Samtidigt blir det tydligt att det sker en acceleration ju mer koldioxid som släpps ut. Fram till 1970-talet ökade koncentrationen med ungefär 1 ppm per år, men runt år 2000 var den årliga ökningen uppe i 2 ppm för att nu ligga på 2,5 ppm per år och ökande.

  Källa: Scripps & NOAA

  Sammanlagt uppgick utsläppen till 36,3 miljarder ton 2021, den högsta nivån i historien. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

  Klimatförändringarna påverkar vädret redan nu och höga temperaturer är ett faktum i flera regioner i världen och även i Sverige den här sommaren. Höga temperaturer är dessutom något vi måste vänja oss vid, särskilt i sydöstra Sverige som kan få uppleva i snitt tio till tolv fler högsommardagar och fler tropiska nätter om somrarna framöver. Det visar SMHI:s nya scenarier över klimatförändringarnas effekt på vädret i olika delar av landet, som Sveriges Radio rapporterat om.

  Med extremväder alltmer påtagligt och vetskapen om att det kommer bli värre borde det politiska samtalet vara mer fokuserat mot klimatomställning, särskilt ett valår, än vad det är. Detta är inte ett problem som det går att önska bort utan kräver politiskt agerande nu, imorgon och helst igår.


  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!