Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 411,36 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning från förra veckan (411,94 ppm). Det är en märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+2,82 ppm).

  Ökningen och den ihållande höga halten är oroväckande med tanke på att koldioxidhalten ligger på max i maj för att sedan sjunka på sommaren. På våren när växtligheten kommer i gång och börjar ta upp koldioxid går nämligen halterna i atmosfären ner.

  På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. När mätningarna inleddes på 1950-talet låg halten på 280 ppm. Dessvärre kommer ökningen av koldioxid i luften att fortsätta, även om vi skulle upphöra med alla utsläpp i dag. Den koldioxid som redan släpps ut fortsätter nämligen att bidra till uppvärmning i decennier, en sorts fördröjning i klimatsystemet. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är redan exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

  Den globala medeltemperaturen är förmodligen den högsta på över 12 000 år, något som börjar få konsekvenser för de extremväder vi nu ser. Kalifornien upplever nu ännu en värmebölja med rekordtemperaturer och myndigheter har uppmanar folk att begränsa sina utomhusaktiviteter och se till att hålla vätskenivån. Igår var det 52 grader i Death Valley som nyligen slog ett potentiellt nytt värmerekord med 54,4 grader. Värmeböljan rullar in just som Kalifornien börjat hämta sig från hettan i augusti, där åskoväder med närmare 11  000 blixtnedslag på 72 timmar låg bakom enormt förödande skogsbränder. Precis som terrängbränderna i Australien i vintras har Kaliforniens värmebölja och skogsbränder en tydlig klimatkoppling. Ett annat intressant värmerekord noterades i torsdags. Då uppmättes 31,5 grader i Jerusalem – på natten.

  Här i Sverige var det varmare än normalt i hela landet i augusti. Varmast var det i södra Sverige där Lund hade högsta temperaturen med 33,3 grader. Globalt beräknas 2020 kunna bli det varmaste eller näst varmaste någonsin, i linje med den långsiktiga trenden av stigande temperaturer. Med stigande temperaturer riskerar de värmerelaterade dödsfallen öka avsevärt och bli fler än de dödsfall som orsakas av alla infektionssjukdomar tillsammans. Därmed måste vi förbereda oss bättre för att kunna hantera denna alltmer sannolika framtid.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra