Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 410,80 miljondelar (ppm), vilket är en liten minskning från förra veckan (411,36 ppm). Det är en märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+2,77 ppm).

  Ökningen och den ihållande höga halten är oroväckande med tanke på att koldioxidhalten ligger på max i maj för att sedan sjunka på sommaren. På våren när växtligheten kommer i gång och börjar ta upp koldioxid går nämligen halterna i atmosfären ner. På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. När mätningarna inleddes på 1950-talet låg halten på 280 ppm. Dessvärre kommer ökningen av koldioxid i luften att fortsätta, även om vi skulle upphöra med alla utsläpp i dag. Den koldioxid som redan släpps ut fortsätter nämligen att bidra till uppvärmning i decennier, en sorts fördröjning i klimatsystemet. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är redan exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

  Den globala medeltemperaturen är förmodligen den högsta på över 12 000 år, något som börjar få konsekvenser för de extremväder vi nu ser. De värsta bränderna i modern tid rasar längs USA:s västkust och i onsdags färgades himlen dunkelt röd i San Francisco av bränderna och hindrade solens strålar. Flera invånare beskrev det som om apokalypsen hade nått staden.

  Globalt sett den fjärde varmaste augustimånaden, enligt Copernicus mätningar. Särskilt varmt var det i sydvästra USA och norra Mexiko samt över nordvästra Sibirien stora delar av det Arktiska havet. Sommaren i Europa var cirka 0,9 °C över genomsnittet och ett antal värmeböljor nådde mycket högre än genomsnittliga dagstemperaturer i västra och centrala Europa. Antalet dagar med väldigt stark värmestress i kategorin påminde om sommaren 2019 och i viss mån om sommaren 2003. Båda åren registrerade intensiva värmeböljor i samma region. Årets sommar var den varmaste som har registrerats på Svalbard, enligt Norges meteorologiska institut. Sedan 1899 har man registrerat Svalbards temperatur och sedan dess har det aldrig varit så varmt som i år. Värmerekordet ligger på 21,7 grader och sattes den 25 juli i år.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra