Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Dagens CO2-kurva

  Foto: Scripps Institution of Oceanography

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften, uppmätt på Mauna Loa på Hawaii. Enligt senaste mätningen ligger koldioxidhalten nu på 411,15 miljondelar (ppm), vilket är en liten ökning från förra veckan (410,80 ppm). Det är en märkbar ökning jämfört med för ett år sedan (+2,56 ppm).

  Ökningen och den ihållande höga halten är oroväckande med tanke på att koldioxidhalten ligger på max i maj för att sedan sjunka på sommaren. På våren när växtligheten kommer i gång och börjar ta upp koldioxid går nämligen halterna i atmosfären ner. På bara 10 år har halten ökat från 393 ppm och 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. När mätningarna inleddes på 1950-talet låg halten på 280 ppm och har sedan stadigt ökat.

  The Keeling Curve
  CO2 Concentration at Mauna Loa Observatory, Hawaii

  Dessvärre kommer ökningen av koldioxid i luften att fortsätta, även om vi skulle upphöra med alla utsläpp i dag. Den koldioxid som redan släpps ut fortsätter nämligen att bidra till uppvärmning i decennier, en sorts fördröjning i klimatsystemet. Dagens koldioxidhalt i atmosfären är redan exceptionellt hög och inte befunnit sig på den nivån på minst 800.000 år, troligen miljontals år. Vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och där havsnivån var 20 meter högre.

  Nya siffror från USA:s vädermyndighet NOAA visar att perioden juni, juli och augusti var 1,17 grader varmare än genomsnittet för hela 1900-talet. Den globala medeltemperaturen är förmodligen den högsta på över 12 000 år, något som börjar få konsekvenser för de extremväder vi nu ser. Nyligen färgades himlen dunkelt röd i San Francisco av de katastrofala bränderna som rasat i västra USA och flera invånare beskrev det som om apokalypsen hade nått staden. Samtidigt slås nya rekord i antalet orkaner på en säsong i Atlanten där namnen inte längre räcker till.

  Tecknen på en allt annat än positiv förändring blir därmed allt tydligare, något även retorik, åtagande och handling behöver bli. Globalt har vi bara ca 340 gigaton koldioxid kvar att släppa ut om vi ska klara 1,5-gradersmålet, vilket ger oss cirka 8 år med nuvarande utsläppstakt. Låt dessa år innebära den omställning, anpassning och förändring som måste göras. Om Covid-19 något positivt med sig är det att det går att göra stora investeringar när det verkligen krävs.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.