Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Dagens CO2-kurva

  Foto: NOAA

  Varje söndag redovisar SMB halten av koldioxid i luften och 2021 är inget undantag.

  Enligt senaste mätningen uppmätt på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten nu på 418,25 miljondelar (ppm). Det är en ökning jämfört med förra veckans notering på 417,62 ppm. Koldioxidhalten i atmosfären har nu nått historiska nivåer med ett månadsgenomsnitt på nästan 419 ppm i maj och dagsrekord på 421 ppm. Den siffran markerade den högsta månadsnivån sedan mätningarna började för 63 år sedan vid NOAAs Mauna Loa-observatorium på Hawaii.

  På ett år har koldioxidhalten ökat med 2,77 ppm och ökningen för 2020 var cirka 2,30 ppm jämfört med 2019 och är en del i en tydlig trend. Före bara 10 år sedan låg halten på 393 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. Därmed är världen halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten jämfört med förindustriell tid. Det är den gräns som klimatforskare ofta använder för att beräkna hur mycket uppvärmning av planeten människan orsakar genom sina utsläpp, den så kallade klimatkänsligheten.

  Källa: NOAA Weekly Mauna Loa Web Page

  Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia.

  Sommaren har – som SMB rapporterat – än så längre inneburit extremvärme och skogsbränder världen över och där stort fokus hamnat på de värmerekord som med råge slagits i Västra Kanada. Osannolika 49,6 grader uppmättes i den kanadensiska byn Lytton, som ligger på samma breddgrad som London. Det är den högsta temperatur som någonsin uppmätts i västra Nordamerika.

  Björn Wiman skriver i dagens DN att ordet ”värmebölja” nu kan få en ny laddning i det svenska språket som vanligtvis beskriver detta som något positivt. Istället för att beskrivas med bilder av glada barn som badar i fontäner som Dagens ETC reagerade över i veckan är det dags att beskriva – både med ord och bild – som den tragiska katastrof det är. Det nya normala innebär inte att vi rör oss inte från ett tillstånd till ett annat utan det nya normala är snarare den ständiga förändring som klimatkrisen nu innebär och det är den vi måste lära oss att leva med och anpassa oss inför.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra