Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Varje vecka redovisar SMB halten av koldioxid i luften.

    Enligt senaste mätningen uppmätt på på Mauna Loa på Hawaii ligger koldioxidhalten i atmosfären nu på 419,17 miljondelar (ppm). Det är en minskning jämfört med förra veckans notering på 420,36 ppm. Jämfört med för exakt ett år sedan är det en ökning med 0,96 ppm. Sammantaget låg halten koldioxid under januari månad på 417,99 ppm, vilket är en ökning med 2,84 ppm jämfört med januari 2021.

    Källa: NOAA

    Som SMB rapporterat slogs nyligen ett nytt rekord när koldioxidhalten nådde 421,59 ppm.

    För bara 10 år sedan låg halten på 395 ppm och redan 2013 passerades 400 ppm för första gången i mänsklighetens historia. 2020 nådde halten av koldioxid nya rekordnivåer på 413,2 ppm och ligger nu 49 procent över förindustriell nivå räknat från år 1750. Därmed är världen halvvägs till en dubblering av koldioxidhalten.

    Ökningen för hela 2020 var cirka 2,30 ppm jämfört med 2019 och det är tydligt att det sker en acceleration eftersom mer koldioxid släpps ut. Fram till 1970-talet ökade koncentrationen med ungefär 1 ppm per år, men runt år 2000 var den årliga ökningen uppe i 2 ppm för att nu ligga på 2,5 ppm per år. Under 2021 nåddes nya historiska nivåer med ett månadsgenomsnitt på nästan 419 ppm i maj och dagsrekord på 421 ppm. Det är den högsta månadsnivån sedan mätningarna började för 63 år sedan vid Mauna Loa.

    Vi ser att den globala uppvärmningen går nästan linjärt med den samlade mängd koldioxid man släpper ut. Så varje ton utsläpp av koldioxid spelar roll och mänskligheten måste agera nu. Den globala medeltemperaturen för 2021 var 1,12 grader jämfört med perioden 1880-1920 och blev därmed det sjätte varmaste året uppmätt.

    Källa: Carbon Brief

    Dagens koldioxidhalt i atmosfären är exceptionellt hög och har inte befunnit sig på den nivån på 3,6 miljoner år, enligt NOAA, och vi närmar oss nu nivåer liknande de som fanns för 15 miljoner sedan när det var 3-4 grader varmare och havsnivån var 20 meter högre. Forskning visar att världen nu snabbt rör sig mot förändringar i klimatsystemet som saknar motstycke i människans historia. Detta bekräftades av den första IPCC-delrapporten i den sjätte utvärderingen som betonar den mänskliga påverkan som otvetydig för den uppvärmning som skett och vars hastighet saknar motstycke under i alla fall de senaste 2 000 åren. Den senaste delrapporten om effekter och klimatanpassning som kom i veckan betonar ytterligare allvaret och att det kommer krävas omfattande anpassningar till de klimatförändringar som inte längre kan undvikas för att skydda människor, ekosystem och livsmedelsproduktion.

    Att i detta läge behöva hantera ett krig i Europa och hot om kärnvapen från Rysslands sida är med andra ord inte det världen behöver fokusera på just nu. Redan har det internationella atomenergiorganet IAEA gått ut och vädjat om att undvika militärt våld intill Ukrainas kärnkraftverk.

    Kriget har samtidigt visat på samhällsriskerna av ett fossilberoende och nödvändigheten av en snabb omställning mot förnybar energi. Det är väl den enda ljusglimten i den tragik världen och särskilt Ukraina nu upplever.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.