Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Danmark förbjuder ftalater

  Ftalater, hormonstörande medel förknippat med störning av fortplantningsförmågan, förbjuds nu i Danmark tack vare miljöminister Ida Aukens initiativ. Anledningen enligt det danska miljödepartementet är att ftalaterna misstänks orsaka missbildade kön hos pojkar och för tidig pubertet hos flickor.

  Specifikt sorterna DEHP, DBP, DIBP och BBP kommer att förbjudas från våren. Kemikalierna används för att göra platser mjukare och mer böjliga och finns bland annat i vissa gummistövlar och vinylgolv. EU planerar att utreda om även dessa ftalater ska förbjudas i medlemsländerna men då de ännu är tillåtna riskerar nu Danmark domstol.

  Ida Auken är medveten om detta och säger i pressmeddelandet:
  -Jag är klar över att vi riskerar att få en EU-åtgärd på halsen, men det är nödvändigt att ta den kampen. EU-reglerna bör inte förhindra de enskilda medlemsländerna att skydda sina medborgare.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.