Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Danmark satsar på tågen

  Supermiljöbloggen har flera gånger rapporterat om hur Danmark spurtar i miljöpolitikenKlimatambitionerna har ökatFtalater ska förbjudas och Köpenhamn rankas som en av de fem mest hållbara städerna i världen. Nu visar vårt södra grannland på politisk handlingskraft även när det gäller tågen.

  De viktigast tåglinjerna i landet går mellan Köpenhamn och Odense, Odense och Århus samt Århus och Ålborg. Den totala restiden mellan Köpenhamn och Ålborg är idag 4,5 timmar. Den danska regeringen har nu presenterat planer på att elektrifiera järnvägen och införa en tim-model som innebär att var och en av de tre sträckorna inte ska ta mer än en timme. Restiden mellan Köpenhamn och Ålborg förkortas då från 4,5 timmar till 3 timmar.

  En undersökningen som genomförts innan beslutet var taget av den danska ingenjörsföreningen visar att ungefär hälften av danskarna som idag använder bil eller flyg mellan städerna skulle byta till tåg om planerna realiserades. Detta skulle alltså ha en stor effekt på de danska utsläppen inom transportsektorn.

  Det går ju bara att önska att den svenska regeringen, precis som den danska, kunde förstå att framtiden hör till tågen istället för bilarna.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.