Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Därför får Trump svårt att öka kolproduktionen

  Foto: Arnold Paul

  I valrörelsen ställde sig Donald Trump väldigt tydligt på kolindustrins sida. “For those miners, get ready because you’re going to be working your asses off”, sade Trump inför jublande kolarbetare med “Trump digs coal”-plakat.  

  Trump lovade även att ta bort Barack Obamas Clean Power Plan, som innebär koldioxidutsläppen från elproduktion ska minska med 32 procent till 2030 jämfört med 2005 genom att i första hand minska kolproduktionen.

  Ekonomin gör det svårt för Trump att öka kolproduktionen

  Men enligt många experter blir det svårt för Trump att öka kolproduktionen, även om han skulle ta bort Clean Power Plan. Kolindustrin i USA befinner i en dålig trend, produktionen har minskat med nästan en fjärdedel sedan 2008.

  Anledningen till det amerikanska kolets dåliga trend är billig naturgas, billig förnyelsebar energi, regler för luftkvaliteten och svagare efterfrågan än beräknat på kol i Asien, skriver Micheal E Webber,  vice ordförande för energiinstitutet på Texas University. Dessa trender som ger kolet ekonomiska problem ser till stor del ut att fortsätta.

  För att få ny glöd i kolindustrin skulle det behövas kraftiga ingripanden i marknaden som exempelvis stora skatterabatter för just kolindustrin eller regler som styr konsumtionen. Men sådana åtgärder skulle gå rakt emot republikanernas ideologi om marknadskonkurrens, skriver Webber.’

  Att bygga ett kolkraftverk tar cirka fyra år och livslängden är cirka 40 år. Det finns inga garantier att kommande regeringar kommer att vara lika kolvänliga. Det gör att ekonomin ser dålig ut för den som vill bygga nya kolkraftverk, skriver Reuters.

  Men Trump kan hejda kolets fall och hota 1,5-gradersmålet

  Den dåliga nyheten är att om Clean Power Plan tas bort så kan kolproduktionen sluta minska. Det säger den amerikanska energimyndigheten som bedömer att kolproduktionen kan bli oförändrad fram till 2040 utan Clean Power Plan.

  Samtidigt så prövar amerikansk domstol nu om Clean Power Plan är förenligt med den amerikanska konstitutionen. Prövningen kan pågå till 2018, vilket kan försvåra Trumps möjligheter att avskaffa lagen.

  Totalt sett bedöms USA:s koldioxidutsläpp bli 16 procent högre efter åtta år med Trump jämfört med om Hillary Clinton hade blivit president, enligt analysföretaget Lux Research. Men det ska sägas att det fortfarande finns en del oklarheter om vilken politik Trump kommer att föra och att det är inte alls är säkert att han kommer att vara president i åtta år.  En ökning av USA:s koldioxidutsläpp med 16 procent skulle hota 1,5-gradersmålet, skriver The Atlantic.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra