Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  David möter Goliat när peruansk bonde kräver klimatansvar av tysk energijätte

  Foto: Georg Kaser

  Saul Luciano Lliuya från regionen Cordillera Blanca i Peru stämmer det tyska energiföretaget RWE på 20.000 Euro. Det är 0,47 procent av kostnaden för att dränera Palcacocha-sjön, som har ökat 30 gånger i volym de senaste 40 åren på grund av smältande glaciärer. Enligt forskning från 2013 bär RWE ansvar för 0,47 procent av världens växthusgasutsläpp sedan år 1751.

  Hela Huaraz, Lliuyas hemstad, är under akut risk att dränkas på grund av smältvattnet från glaciärerna.

  – Min far och jag har länge tyckt att de som orsakat klimatförändringarna borde hjälpa till att lösa problemen de skapar, säger Lliuya till The Guardian.

  Rättegången förbereds i tysk domstol, och saknar enligt Lliuyas advokat motstycke i historien.

  Huaraz, liksom många andra utsatta byar på den peruanska landsbygden, saknar helt varningssystem för översvämningar och jordbävningar, vilket ökar faran för dess invånare.

  Den 11 april 2010 föll ett isblock från en glaciär ner i smältvattensjön intill den peruanska staden Carhuaz, och orsakade en 30 meter hög våg. I Peru finns 71 procent av världens tropiska glaciärer. Sedan 70-talet har de minskat i storlek med 40 procent. Landets jordbruk är beroende av vatten från glaciärerna, och oron är stor för vad som ska hända med människors försörjning och matsäkerhet när de försvinner.

  RWE har avböjt att kommentera fallet, rapporterar The Guardian.

  Stötta SMB

  Sedan 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
  Här kan du läsa vad pengarna går till.

  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.