Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Det ska Sverige kämpa för i Paris

  Igår presenterade EU Kommissionen sina ståndpunkter inför klimattoppmötet i Paris. Några av åtagandena är att EU ska ta på sig ledarrollen i förhandlingarna, minska växthusgasutsläppen med 40 procent till 2030 och att avtalet ska vara juridiskt bindande.

  Förhoppningarna är stora inför Parismötet i december, och därför är det extra spännande att presentera EU:s (och därmed också Sveriges) position i förhandlingarna. Många parter väljer att i förväg berätta vilken ambitionsnivå man har inför klimattoppmötet nu har alltså EU, som förhandlar tillsammans, släppt sin mål.

  I EUs positionspapper står det att

  • De största utsläppsländerna har ett särskilt ansvar, och EU anser sig ha gjort mycket för att minska sina utsläpp.
  • EU har etablerat en ny intern investeringsplan som ska möjliggöra offentliga och privata investeringar mellan 2015 och 2017. De 315 miljarder euro som finns i planen ska hjälpa medlemsstaterna att modernisera och minska utsläppen på hemmaplan.
  • Mellan perioden 2014-2020 har EU sagt att minst 20 procent av EU:s biståndspengar, alltså 14 miljarder euro, ska vara ”klimatrelevanta”.
  • Prissättande av koldioxid och investeringar från offentliga utvecklingsbanker kommer att spela en viktig roll för EU:s åtaganden.
  • EU, Kina och USA bör  visa politiskt ledarskap och skriva på protokollet så tidigt som möjligt, och det ska träda i kraft när de största utsläppsländerna (som står för 80 procent av de globala utsläppen) har skrivit på protokollet.
  • Protokollet ska sträva efter att minska de globala utsläppen med minst 60 procent till 2050, jämfört med 2010 års nivåer. Det ska vara juridiskt bindande mål.
  • Alla parter ska presentera mål som minskar de generella utsläppen betydligt samt minskar utsläppen per capita och energiintensiteten över tid.
  • Från 2020 ska uppföljningar göras vart femte år för att säkerställa att parterna uppfyller sina åtaganden.
  • Protokollet bör stärka parternas klimatanpassning, parterna ska också rapportera de nationella åtagandena inför Parismötet.
  • EU:s medlemsländer lovade 10 miljarder dollar till den gröna klimatfonden inför Limamötet i december 2014. Kritik mot den gröna klimatfonden har skrivits om tidigare, bland annat här och här.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra