Dissonans kan vändas till resonans
Årets upplaga av Sustainable Future Tomorrow ger ökad kunskap och visst hopp för alla som arbetar med FN:s globala utvecklingsmål som utgångspunkt. Och insikterna om att teknikoptimism inte räcker för att lösa klimatkrisen börjar sprida sig utanför miljörörelsen.
Det är bara sex år kvar till till år 2030 och mycket i världen handlar om krig och konflikter samtidigt som USA går till val den 5 november, ett val vars resultat starkt kommer att påverka möjligheterna till global samverkan. Med detta som bakgrund genomfördes i veckan en intressant konferens.
Sustainable Tomorrow, ett företag som är specialiserat på möten och nätverk och med syfte att utgå från FN:s globala mål (Sustainable Development Goals), arrangerade ett digilogt event med tema dissonans. 30 000 personer i åldrarna 16 – 85 år deltog på eventet. Mötet genomfördes med en huvudsändning från Helsingborg och uppkoppling till 200 hubbar i Sverige, Norge och Finland. Kombinationen med lokala möteshubbar gav deltagarna möjlighet att träffas fysiskt utan att alla behövde ta sig till samma plats. Allt för att öka tillgänglighet och minska klimatavtryck.
En av experterna vid dagens möte var psykolog Kata Nylén, känd från Klimatpsykologerna, som beskrev olika typer av dissonans – eller ”skav” i oss människor – som hon förklarade ordet dissonans med. Det kan vara dissonans mellan normer, kulturer, mål, information, generationer eller ekonomiska förutsättningar. Därefter gav professor John Jamir Benzon från Filippinerna ett globalt perspektiv på dissonans, där han lyfte dissonans uttryckt i skilda ekonomiska förutsättningar och maktförhållanden. Benzon förklarade hur svårigheterna att nå de globala målen handlar om systemisk dissonans, som är kopplad till koloniala strukturer samt sned fördelning av makt och ekonomi. Han avslutade med att påminna om att mycket av världens policyarbete för hållbarhet tas fram och beslutas av rika män som drabbas mycket lite av den planetära krisen.
Nästa tema tog upp vikten av att verkligen prata med de som praktiserar omställning, även om de kanske inte identifierar sig som personer som arbetar med hållbarhet. Gurgin Bakircioglu lyfte i den här delen särskilt fram exemplet koloniområden i miljonprogram och betonade också hur viktigt det är att inte klimatförminska sig själv.
Att tänka ”det spelar ingen roll” kan jämföras med hur tobaksindustrin försökte påverka människor att tro att rökning inte är farligt. Han menar att synen på individen som maktlös kommer från mäktiga aktörer som vill få oss att tro att vi har ingen eller liten betydelse.
Just nu lägger man mer tid på att bekämpa klimataktivister än klimatförändringar
Gurgin Bakircioglu vid A Sustainable Tomorrow 2024
Därpå följde ett samtal mellan Stellan Skarsgård och Johan M Reunanen från podden I tolfte timmen om kopplingar mellan beroendesjukdom och den kollektiva klimatkrisen. Reunanen beskriv särskilt hur vi ofta har en för hög tilltro till att tekniken ska fixa allt och hur problematiskt det är att politiker som vill bli omvalda behöver förmedla att människor mitt i klimatkrisen kan leva på som vanligt utan att ändra sitt beteende.
När Fredrik Reinfeldt, tidigare statsminister, äntrade scenen för att ge sin bild av omvärldsläget lyftes diskussionen åter till global nivå. Reinfeldt konstaterade krasst att för att få effekt 2030 behöver beslut ha tagits redan 2025 och det är ont om tillräckliga beslut globalt. Vi måste därför arbeta hårt här och nu på att vända utvecklingen längre fram. Mänskligheten kan inte ge upp. Och för att få räckvidd och globalt tryck på att nå globala målen behöver USA som världens mäktigaste land vara med på tåget.
Nattens debatt mellan presidentkandidaterna Harris och Trumph beskrev Reinfeldt som delvis hoppfull, även om han betonade att Harris för att vinna i de delstater där det står och väger mellan demokrater och republikener behövt lova både fracking i Pennsylvania och liberala vapenlagar. Reinfeldt betonade gång på gång vikten av ett globalt tryck för att lösa världens utmaningar. Ett systemtänk är nödvändigt och siktet behöver vara inställt så långt fram som till år 2100. Mest bekymrad var han över att Parisavtalet numera blivit något ”för de som vill”. Som gott exempel på juridiskt bindande klimatåtaganden inklusive straffavgifter för de som inte följer regelverket, nämndes EU:s klimatåtaganden.
EU:s 27 medlemsstater har lagreglerade utsläppsminskningar. Ingen annanstans i världen finns en sådan grimma på nationalstater.
Fredrik Reinfeldt vid A Sustainable Tomorrow 2024
En konferens löser inte ensam hållbarhetsfrågorna i världen, men A Sustainable Tomorrow och de många hubb-arrangörerna runt om i Norden lyckades få in en fullträff med årets program. Om dagen följs av nya samarbeten, beslut och handlingskraft under året som kommer finns det hopp.
Fakta:
- Kognitiv dissonans = obalans mellan beteende och attityder/normer
- Resonans = ”medsvängning”, begrepp hämtat från musiken som ibland används för att beskriva handlingskraft som sprider sig
- Digilog konferens = konferens som kombinerar fysiskt och digitalt möte
SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.
Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till