Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  ”Domedagsglaciären” smälter allt snabbare

  Thwaites glaciär Foto: NASA/James Yungel

  En av de största glaciärerna i Antarktis smälter snabbare än man tidigare trott och kan kollapsa inom fem år. Skulle detta ske riskerar det att trigga oåterkalleliga förändringar, varnar forskare i en ny rapport.

  Smältande glaciärer i Antarktis har oroat forskare i åratal, då de innehåller tillräckligt mycket is för att höja den globala havsnivån med flera meter. De sprickor som nu upptäckts i Thwaitesglaciären – eller ”Domedagsglaciären” som den kallas för sin enorma storlek – är mycket allvarliga. Spricker glaciären riskerar en ismassa lika stor som Storbritannien att kollapsa och transporteras ut i havet där den till slut kommer att smälta.

  Glaciären, som är en av Antarktis största, står redan idag för fyra procent av den årliga havsnivåhöjningen. Men sprider sig de nu upptäckta sprickorna riskerar isblocket att kollapsa fullständigt. Detta skulle kunna sätta igång ett ostoppbart händelseförlopp – en så kallad tippningspunkt, då ett klimatsystem oåterkalleligt skiftar till ett annat läge.

  I takt med att glaciären minskat på grund av stigande temperaturer har mer vatten letat sig in under glaciären, i det område där isen övergår från att vila på havsbotten till att flyta. Ju mer vatten som tar sig in, desto mer skört blir isblocket vilket kan leda till att det lossnar från berggrunden. Något som nu alltså verkar vara närmare i tiden än vad forskningen tidigare trott.

  Smälter Thwaitesglaciären kan den globala havsnivån stiga med 65 centimeter, en process som bara är några århundraden bort och skulle ha förödande konsekvenser för kuststäder värden över. Än mer oroande är det faktum att det avrunna vattnet från glaciären kan påverka de resterande delarna av den västantarktiska indlandsisen och leda till dess totala kollaps. Detta skulle innebära mer än tre meters havshöjning.

  Forskare har varnat för detta tidigare och även om det är oklart huruvida isblocket faller isär om ett eller tio år så är upptäckten mycket oroande.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!