Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Effektivare vattenanvändning för att möta klimatförändringarna

  Nu ska vattenanvändningen minska som del i klimatanpassningen Foto: Simon Kadula / Pixabay

  Värmdö kommun, Kungsbacka kommun, Ikea och FM Mattsson är några av de aktörer som tillsammans bidrar i ett projekt som ska effektivisera dricksvattensystemen och minska svenska hushålls vattenanvändning. Orsaken till initiativet är både klimatförändringar och kapacitetsbrist i systemen.

  Sverige riskerar ökande brist på vatten på grund av klimatförändringar och brister i dricksvattensystemen runt om i landet. Hanteringen av vatten, en av våra mest värdefulla resurser, behöver effektiviseras.

  Därför startas nu ett projekt med målet att minska vattenanvändningen i svenska hushåll. Kungsbacka kommun, Laholmsbuktens VA, Värmdö kommun, Chalmers tekniska högskola, Ecoloop AB, IKEA of Sweden AB, Villeroy & Boch Gustavsberg AB och FM Mattsson AB ska i projektet implementera och utvärdera lösningar för att minska vattenförbrukning. Projektet leds av det statliga forskningsinstitutet RISE.

  Vårt projekt är inriktat på att implementera och utvärdera olika kombinationer av lösningar för att minska vattenanvändningen i svenska hushåll. Genom att kombinera tekniska innovationer med beteendeförändringar vill vi skapa en grund för vattenbesparingar, säger projektledare Josefine Klingberg på på RISE:s hemsida.

  Projektet omfattar alltså många olika aktörer i dricksvattnets värdekedja. Fallstudier kommer göras, både med familjer boende i villor och flerfamiljshus.

  Resultaten från de studier som görs i projektet ska sedan analyseras utifrån användarupplevelse, juridiska och ekonomiska aspekter samt möjligheter till uppskalning.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.


   Kul att du besöker SMB! Vill du hjälpa oss med att svara på några frågor?

   Självklart vill jag hjälpa till!