Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Efter 25 år – Kina lyfter förbud mot noshörningshorn och tigerben

  Den kinesiska regeringen förklarade i måndags att den återigen ska legalisera bruk av de två kontroversiella djurdelarna i traditionell medicin. ”En dödsdom”, säger företrädare för djurskyddsorganisationer.
  Handel med noshörningshorn och tigerben har varit förbjudet i Kina sedan 1993 och beslutet är ett stort bakslag för de senaste decenniernas arbete med att skydda de två arterna från utrotning.
  Regeringsrepresentanterna underströk att endast certifierade sjukhus och läkare skulle få använda djurdelarna och att de endast skulle komma från noshörningar och tigrar uppfödda på särskilda farmar” (ja, ni läste rätt, de föder alltså upp dem på farmar – precis som många andra djur som används i den ”traditionella medicinen”). I praktiken kommer det dock vara omöjligt att skilja på benbitar från en noshörning eller tiger som fötts upp på farm eller som fångats i det vilda, enligt WWF. Beskedet beskrivs därför som en stor framgång för den illegala djurhandeln och ett enormt bakslag för de djurskyddsorganisationer som kämpat i åratal för att rädda arterna från att utrotas.
  Djurhandelsindustrin beräknas omsätta hundratals miljoner dollar, inräknat den legala och illegala verksamheten. Mest sannolikt rör det sig dock om en stor gråzon kring vad som är legalt och inte. Tigerben och noshörningshorn är populära ingredienser i traditionell medicin i framförallt Asien. I Vietnam är priset på noshörningshorn i samma nivå som priset på guld, då det ryktas att det kan bota cancer.
  Tigrar och noshörningar är bara några av alla arter som hotas av utrotning på grund av traditionell medicin och den brutala tjuvjakt som följer den maffialiknande handeln. Planetens tigerpopulation befaras idag vara under 4000 individer, jämfört med 100 000 under början av 1900-talet. Av noshörningar finns knappt 30 000 kvar jämfört med den beräknade populationen på 500 000 för drygt hundra år sedan. Arterna av noshörning blir även de allt färre.
  Bägge myterna om att de aktuella djurdelarna skulle fungera som mediciner är förstås avslöjade som totala fantasier av vetenskapen: Noshörningshorn består av keratin, samma material som vi har i våra naglar, och det finns inga medicinska bevis för att den har någon positiv effekt på människors hälsa. På samma sätt avfärdas myterna om tigrars kroppsdelar. Affärsmodellen bakom denna ”traditionella medicin” är alltså att lura på människor substanser som inte kommer hjälpa dem, för dyra pengar.
  Ett tragiskt och, framförallt, så fruktansvärt onödigt öde för dessa magnifika arter.


  SMB bevakar frågan om biologisk mångfald. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.