Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Efter avverkningen i Jokkmokk: ”Regeringen måste omedelbart agera”

  Foto: "Urskogsrest Tandövala" av Enfore - Eget arbete. Licensierad under CC BY-SA 3.0

  Föreningen Skydda skogen rasar mot bristen på politisk handlingskraft efter avverkningen utanför Jokkmokk. Enligt en ny rapport bryter Sverige dessutom emot EU:s naturvårdsdirektiv genom att inte skydda värdefull skog.

  –Åren går, och i brist på politisk handlingskraft faller ytterligare naturskogar med flerhundraåriga tallar, säger Linda Ellegaard Nordström, Skydda Skogen.

  Föreningen har arbetat för att skydda skogen i Karats-Råvvåive, utanför Jokkmokk, sedan 2008. Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om avverkningen som skedde under pågående förhandlingar om reservatsbildning med Länsstyrelsen.

  Över hela landet avverkas nyckelbiotoper och andra skyddsvärda skogar, och myndigheterna anser sig inte kunna stoppa det. Det största problemet är att det avsätts alldeles för lite resurser till reservatsbildning.” skriver Skydda Skogen i ett pressmeddelande.

  Ett annat problem menar föreningen är att den lagstiftning som finns till stöd för att skydda områden inte används i Sverige i dag. Det svenska skyddet för arter bygger mycket på bolagens ansvar vilket har visat sig inte vara tillräckligt, och följs dessutom inte av skogsindustrin enligt föreningen.

  I rapporten ”Skyddet av arter i Sveriges skogar – Svenska skogsbruksmodellen och FN:s och EU:s mål för biologisk mångfald” beskriver författaren Michael Nilsson hur alla utom en av de skogsnaturtyper som EU särskilt har pekat ut i sitt art- och habitatdirektiv som skyddsvärda, i Sverige inte uppnår direktivets krav på ”gynnsam bevarandestatus”.

  Bristerna i det svenska skogsbruket är så allvarliga att det kan innebära att Sverige bryter mot EU:s naturvårdsdirektiv och timmerförordning, menar Skydda skogen.

  –Hur mycket mer skyddsvärd natur kommer att förstöras innan våra politiker inser att bolagen själva inte klarar av att ta ansvar för miljön? säger Linda Ellegaard Nordström.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra