Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Efter globalt toppmöte om biologisk mångfald: Målen ej på väg att nås

  Foto: makamuki0

  Samtidigt som klimattoppmötet i Polen hölls ett toppmöte för biologisk mångfald i Egypten. Prognosen är att vi inte kommer lyckas stävja den pågående utrotningen av planetens växt- och djurarter.
  Under två veckor i november samlades över 8000 regeringsrepresentanter och miljöorganisationer i Sharm el Sheikh i Egypten för att delta i klimattoppmötets motsvarighet för biologisk mångfald  Conference of the Parties to the Convention on Biological Diversity (COP14). FNs konvention för biologisk mångfald antogs för 25 år sedan och man enades då om en målvision för att hejda den globala massutrotningen av arter till år 2020. 
  Läget är tämligen akut: Som Supermiljöbloggen tidigare rapporterat presenterade WWF nyligen upp siffror som visar att 60 procent av planetens djur-och växtpopulationer försvunnit sedan 70-talet. Även antalet arter på planeten försvinner i en hundra till tusen gånger snabbare takt än normalt, vilket lett till att forskare nu pratar om en “sjätte massutrotning”. Den femte massutrotningen av biologisk mångfald innebar att dinosaurierna dog ut för 65 miljoner år sedan och vår effekt på planeten är alltså av liknande magnitud, om inte större. Det har förutspåtts att upp till hälften av alla nu levande arter på planeten kan vara utrotade i slutet av detta århundrade.  
  Trots att mötet präglades av konsensus står det dock klart att man inte kommer klara målsättningen att bromsa den pågående utrotningen av arter till 2020. Anledningarna uppges bland annat vara svårigheter med mätbarheten och metoder för att hålla regeringar till svars. Man sätter istället sitt hopp till att kunna besluta om mer ambitiösa målsättningar vid nästa möte.
  Avtalen för att stävja förlusten av biologisk mångfald bedöms av experter vara lika viktiga som avtalen för att stävja klimatförändringarna – och de två problemen är givetvis tätt sammanlänkade. Ändå har detta toppmöte endast fått en bråkdel av den uppmärksamhet som klimattoppmötet i Polen fått.
  Att rapporteringen om förlusten av biologisk mångfald brister är dock ingen nyhet. Forskare har pekat på att förlusten av biologisk mångfald bara får en åttondel av den uppmärksamhet i media som klimatförändringarna får. 
  Efter det tunga beskedet om att vi inte lyckas bromsa utrotningen av planetens arter sätts nu hoppet till att nästa toppmöte, som kommer hållas i Peking 2020, får det genomslag som krävs – ett “Parisavtal” för planetens biologiska mångfald. Förutom utmaningen i att mobilisera de andra deltagarländerna inför mötet ställs dock också Kina inför utmaningen att på allvar ta itu med sin roll i illegal skogsskövling och illegal djurhandel. År 2020 kommer med andra ord bli ihågkommet som antingen vändpunkten eller dödsstöten för planetens växt- och djurliv. 

  SMB bevakar frågan om biologisk mångfald. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra