Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
(Tryck ENTER för fler alternativ)
Sökförslag:
  Stäng

  Ekonomiska intressen styr EU:s kemikalielagstiftning

  Foto: Pixabay

  Istället för att reglera kemikalier som är mest farliga för människor och miljön, styr ekonomiska intressen EU:s kemikaliereglering, visar en granskning av Göteborgs universitet.

  Inom EU:s kemikalielagstiftning, REACH, kan medlemsländerna föreslå farliga ämnen för en så kallad kandidatlista. Om kemikalien tas upp på kandidatlistan, innebär det att dess användning kommer att regleras. Enligt granskningen är det tydligt att EU:s medlemsländer undviker att föreslå ämnen på kandidatlistan som spelar en viktig roll för landets ekonomi. I andra ord vill EU-länderna att giftiga kemikalier regleras, så länge någon annan betalar för det.

  Granskningen visar att när det finns en viktig nationell industri vars vinster baseras på en viss kemikalie, undviker medlemsländerna att föreslå denna kemikalie för kandidatlistan oavsett hur farlig kemikalien är. Oförmågan att föreslå kemikalier som produceras nationellt är särskilt tydlig när det gäller Sverige, Österrike, Norge, Belgien och Danmark.

  Samma tendens fortsätter i de offentliga konsultationerna som sker efter att kemikalien har föreslagits till kandidatlistan. Under dessa konsultationer kan olika intressenter, till exempel medlemsländer, men även industrier, antingen stödja eller råda från att placera en viss kemikalie på kandidatlistan. En majoritet av de stödjande kommentarerna kommer från länder som inte producerar kemikalien. Samtidigt kommer majoriteten av de negativa kommentarerna från länder som producerar kemikalien.

  Det verkar även som att industrin är mycket bättre representerad i dessa offentliga konsultationer jämfört med myndigheter, akademin och andra intresseorganisationer.

  Industrins del av alla kommentarer till de föreslagna kemikalier är nästan 50 procent. Kommentarerna från myndigheter representerar 29 procent och icke-statliga organisationer och akademin cirka 21 procent. De största kemikalieproducerande länderna är kraftigt överrepresenterade i kommentarerna.

  När man granskar kommentarerna vidare, kan man se att cirka 90 procent av alla kommentarer från andra branscher än kemikalieindustrin stödjer placeringen av kemikalier på kandidatlistan. Enbart 8,5 procent av kommentarerna från kemikalieindustrin är stödjande.

  Enligt organisationen ChemSec är det uppenbart att denna process gynnar kemikaliebranschens intressen.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.

   SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

   Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

   Läs vad vi vill göra