Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  En av världens största sjöar blir egen juridisk person

  Lake Erie har efter en folkomröstning i den amerikanska staden Toledo fått lagliga rättigheter motsvarande en juridisk person. ”Lake Erie Bill of Rights” gör det möjligt för stadens invånare att företräda Lake Erie i domstol och stämma den som smutsar ner sjön.

  Lake Erie är världens elfte största sjö och har sedan många år dragits med svåra miljöproblem. 2014 förlorade staden Toledo, som ligger i delstaten Ohio, med 500 000 invånare dricksvattnet i en vecka på grund av en algblomning som kunde härledas till fosforutsläpp i vattnet.

  Händelsen satte igång en rörelse som nu har resulterat i ”Lake Erie Bill of Rights”. Den unika lagen erkänner den enorma sjön som juridisk person och ger den därmed motsvarande rättigheter som ett företag eller omyndig person. Det gör det möjligt för personer att företräda Lake Erie i en domstol och stämma nedsmutsare, eller kräva rening av sjön baserat på sjöns rättigheter.

  Vid omröstningen i slutet på februari gick lagen igenom med 61 % för och 39 % emot.

  Motståndarna menar att lagen strider mot USA:s konstitution och saknar möjligheter att tillämpas praktiskt. Vidare har kritiska röster pekat på de ekonomiska risker som uppstår för områdets bönder och företag som kommer hotas av stämningar efter att lagen träder i kraft.

  Rörelsen bakom den nya lagen menar istället att USA:s miljölagstiftning är otillräcklig för att skydda ekosystem som Lake Erie, och att den nya lagen visar att majoriteten av befolkningen i Toledo anser att sjön är berättigad till ökat lagligt beskydd, skriver New York Times. 

  Floder och sjöar har fått rättigheter tidigare, i bland annat Nya Zeeland och Indien. Men ingen av dessa har varit så stora som Lake Erie. Sjön sträcker sig genom fyra delstater i USA och in i Kanada. Sammanlagt är 11 miljoner människor beroende av sjön för dricksvatten. Dock är det än så länge oklart om lagen kommer att kunna tillämpas utanför staden Toledo.

  Rörelsen för naturens legala rättigheter har växt på senare år. Efter framgången i Toledo undersöker representanter från andra städer och samhällen i USA med utsatta ekosystem möjligheter att sätta i gång liknande initiativ, enligt the Guardian.


  Supermiljöbloggen bevakar frågan om naturens rätt. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.