Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    En bra bokhöst för svenska förlag och miljön

    I takt med att medvetandet om miljöfrågan ökar 2018, ökar också antalet böcker på bokhandlarnas hyllor om miljön och klimathotet. Här kommer ett urval höstens utgivning på våra svenska förlag.
     

    Foto: Elleströms förlag

    Tala för det gröna i lövet: ekopoesi som estetik och aktivism,
    Peter Degerman, Ellerströms
    I sin vackert illustrerade bok ger litterarvetaren Peter Degerman läsarna en översikt över ekokritik som ämnesområde och dess relation med de politiska rörelserna i Sverige och USA under 60- och 70-talet. Läsarna får följa med från Henry David Thoreaus klassiska naturskildring Walden ända till dagens mörkekologiska strömningar inom litteraturen som tar vara på det mörka och kaosartade i naturen.
    På grund av dess akademiska stil kan Degermans bok vid stunder vara  svårtillgänglig för läsare som är ovana med litteraturvetenskapliga termer. Trots detta bör denna bok vara intressant för alla som är intresserade av litteratur, dess förhållande till politik samt hur poesi kan bli en form av aktivism.
     
    Foto: Daidalos förlag

     
    Den trotsiga jorden: människans öde i antropocen
    Clive Hamilton, Daidalos
    Denna lilla vita essäbok med dramatisk titel och omslag har varit omtalad på kultursidorna i Sverige under hösten. Björn Wiman, DN Kulturs chefredaktör, tog snabbt upp boken i sin söndagskrönika och den fick positiva recensioner i en av Svenska dagbladets understreckare.
    Hamilton gör en historisk översikt över hur begreppet Antropocen har uppkommit, tolkats och använts av olika forskare – från ekomordenister som välkomnar antropocen som tidsåldern då människan äntligen kan kontrollera naturen till de postmoderna humanisterna som insisterar på att antropocen är ett människoskapat koncept.
    Essäboken är en uppgörelse med begreppet antropocen och vad han anser är felaktiga tolkningar av begreppet. Den är också ett starkt försvar för jordsystemvetenskapen (Earth Systems Science), i relation till de alternativa teorier och namnvariationer som används för att kritisera begreppet antropocen. Han ber oss omdefiniera vår relation till oss själva och planeten, för att rädda klimatet.
     
     
     
    Foto: Vulkan Media

    Klimatkatastrofens  psykologi och mänsklighetens framtid: det etiska alternativet
    Billy Larsson, Vulkan
    Larssons bok undersöker och presenterar lösningar på ett ämne som ofta hamnar i skymundan i diskussioner om klimathotet – dess psykologi. Inte nödvändigtvis varför vi gör som vi gör, utan snarare varför vi inte gör som vi borde göra. Varför är inte fler organiserade i miljörörelsen för att hindra klimatet? Larsson anser att de etiska teorierna som formulerats fram till nu är otillräckliga för att förstå klimathotet. Med inspiration från filosofi, psykoterapi och etik så tar Larsson fram en ny teori om hur vi ska motivera människor att lyfta blicken från oss själva mot det långsiktiga perspektivet.
     
     
     


     
    SMB jobbar för en kulturjournalistisk som sätter miljön i fokus. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete. 

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.