Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng

  Många av världens floder är förorenade med avloppsvatten, plast och kemikalier. Det gör dem hälsofarliga. Men nu kommer åtminstone lite goda nyheter från Paris, där en historisk regenerering av Seine pågår, rapporterar BBC.

  Paris har förbjudit badning i Seines lopp genom staden i ett sekel på grund av smutsigt vatten. Nu kan det förändras. Ett regenereringsprojekt på 1,4 miljarder Euro, cirka 15 miljarder svenska kronor, har mottagit unisont beröm.

  Första testet blir när OS arrangeras i Paris 2024. Triathlon, maratonsimning och para-triathlon – tre olympiska och paralympiska evenemang kommer att äga rum i Seine. Från 2025 kommer sedan tre badområden att vara öppna för allmänheten.

  Det huvudsakliga problemet för Seine har varit ett avloppssystem som samlar ihop vatten från kök och badrum med avlopp från toaletter. Men genom att bygga en enorm underjordisk reservoar har man nu kunnat förbättra systemet.

  Projektet har redan lett till en stark minskning av fekalbakterier i floden. Dessutom är det inte bara badande människor som återvänder till Seine. Fiskar, mollusker, vattenlevande insekter, svampar och kräftor återvänder nu också till den renare floden. Enligt det lokala fiskeförbundet i Paris är dessutom fiskarna nu större än de var runt 1900. Kanske finns det ändå hopp för våra floder?

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.