Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  Enormt jordbruksprojekt hotar småbrukare i Moçambique

  Brasilien och Japan har inlett ett samarbete med Mocambique på en yta om 15 miljoner hektar. Regionen befolkas av 4,5 miljoner småbrukare, som riskerar att bli utan försörjning när monokulturerna bereder ut sig.
  Miljön i Nacalaregionen liknar de tropiska savannerna i Brasilien. Därför ska brasiliansk teknik användas för att industrialisera jordbruket i Mocambique i projektet som heter ProSavana. När det storskaliga, industriella jordbruket gjorde intåg i Brasilien avfolkades landsbygden snabbt. Det finns en oro för att samma sak ska ske i Mocambique. Där, liksom i Brasilien, saknar städerna kapacitet att ta emot en växande befolkning. Systemen för mat, vatten, sysselsättning och hygien och otillräckliga.
  66 ideella organisationer, nationella och internationella, kräver gemensamt att projektet stoppas. De efterlyser också den miljökonsekvensbeskrivning som lagen kräver, eftersom det industriella jordbruket medför svåra miljöproblem i form av giftanvändning, övergödning och minskad biologisk mångfald. De skriver i ett öppet brev till politiker i de tre berörda länderna, att projektet har inletts trots total avsaknad av en demokratisk, offentlig debatt.
  Att småbrukarna blir av med sin mark mot sin vilja är ett bekräftat. All mark i Mocambique tillhör staten. Det står denna fritt att flytta på bönderna för att hyra ut marken till de internationella jordbruksjättarna. Ett exempel är hur lokalbefolkningen flyttades när Japanska Nitori Holding Company fick tillstånd att odla bomull på 20 000 hektar. I vissa fall sker rena ockupationer av den bördiga marken, och att gå in i en rättprocess är ofta en övermäktig procedur för en fattig bonde som inte kan läsa och skriva.
  Jordbruksföretagen hävdar att lokalbefolkningen kommer att gynnas av att jordbruket effektiviseras och produktiviteten ökar. Bonde- och miljöorganisationerna å sin sida menar att det behövs en utveckling som stärker små- och familjejordbrukens rätt att få bestämma över sig själva och odla varierat för att först och främst själva kunna äta hälsosamt.

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.