Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
  Stäng
  Nyheter

  EU förbjuder det gift som tar död på våra bin

  Idag röstade en expertkommité i EU igenom ett historiskt förslag om att förbjuda bekämpningsmedel som står bakom den oroväckande massdöd som de senaste åren drabbat våra bisamhällen.

  Neonikotinider är ett av världens vanligaste bekämpningsmedel och många stora jordbruksföretag länge kämpat för att få behålla. De har därför aggressivt lobbat för att EU inte ska rösta igenom ett förbud, men får nu se sig besegrade.

  Inför omröstningen lämnade organisationen Avaaz över en namninsamling på över 2,5 miljoner namn för att försöka lyfta frågan om att bins överlevnad inte borde ligga i händerna på de stora jordbruksföretagen. Ett projekt som nu i efterhand ser ut att ha spelat en stor roll. Även länder som Italien och Frankrike, som redan till viss del förbjudit neonikotinider i vissa processer, har arbetat hårt med att övertyga andra länder att även de rösta för förbudet.

  Forskningsgrupper som utrett frågan är numera eniga om att det är neonikotinider som tar död på bin. Den enda forskningen som motsätter detta är forskningen som företagen som använder bekämpningsmedlen själva gjort.

  Beslutet fick dock inte tillräcklig majoritet och bekämpningsmedlet förbjuds till en början i två år. Men då allt mer forskning pekar på att det är bekämpningsmedlet neonikotinider som står bakom bidöded vore det allt annat än konstigt om förbudet inte får förlängd tid efter två år.

   

  SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

  Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

  Läs vad vi vill göra
  Tipsa!

  Tipsa oss

  Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.